Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu instructorul Aura Rediu Pilatesul, excelent pentru femeile însărcinate, proaspetele mămici și pentru… copii (II)

ro

03 Jun, 2014 00:00 3446 Marime text
În ediția anterioară a cotidianului ZIUA de Constanța, v-am prezentat beneficiile unui stil de viață sănătos, obținut prin practicarea exercițiilor de pilates. Am aflat că, prin pilates, ne putem remodela silueta, rezultatele fiind unele de durată, dar și că această tehnică este ideală pentru a atinge o stare de relaxare și deconectare.

Astăzi, aflăm că beneficiile pilatesului nu se opresc aici, tehnicile acestui sport fiind ideale pentru menținerea sănătății, dar și a siluetei femeilor însărcinate și a proaspetelor mămici. De asemenea, există tehnici ale pilatesului special adaptate pentru a putea fi practicate de copii. Despre toate acestea vorbim cu Aura Rediu, instructor certificat. Ea deține singurul studio de pilates, exclusiv feminin, din Constanța.

Care sunt beneficiile pe care le aduce pilatesul în viaţa unei femei însărcinate?
Pilatesul presupune exerciții speciale pentru fiecare trimestru de sarcină. Acestea ajută la menținerea tonusului, pentru a nu se pierde pe parcursul sarcinii, dar și mai important este rolul lor în fortificarea mușchilor principali ai coloanei vertebrale, eliminând astfel durerile de spate atât de frecvente la femeile însărcinate. În plus, exercițiile acestea corectează postura, previn hiperlordoza și fortifică mușchii pelvieni, împiedicând accidentele. Pilatesul este singura modalitate prin care poate fi preîntâmpinată diastaza abdominală, deoarece, prin fortificarea mușchilor de profunzime, îți menţii centura abdominală. Astfel că practicarea pilatesului în timpul sarcinii are atât un rol estetic, dar mai ales unul de menținere a sănătății. Femeile însărcinate care practică pilates nu rămân cu burtă proeminentă, generată de diastaza abdominală, care duce, cu timpul, la o scădere a susținerii organelor interne. Acestea se deplasează spre exterior, ceea ce poate duce la complicații.

Până în ce lună de sarcină pot practica viitoarele mămici pilatesul?
Exercițiile sunt create pentru trimestrele doi și trei de sarcină, pilatesul fiind singurul sport indicat până la un stadiu atât de înaintat. În această perioadă, mămicile au nevoie de mișcare, iar pilatesul este ceea ce au nevoie. Practic, nu există niciun risc de accidentare, cu toate că, în timpul sarcinii, articulațiile devin foarte flexibile.

Exercițiile de pilates contribuie la o naștere mai ușoară?
Da, pilatesul chiar te ajută să naşti mai uşor, deoarece ai control asupra respirației, ai mușchii abdominali și pelvieni fortificați și reușești, astfel, să-ți menții un control constant al structurii interne.

Dar proaspetele mămici când pot reveni la pilates? Este acesta un sport care să contribuie şi la recăpătarea formelor după naştere?
Dacă medicul specialist nu-și exprimă nicio reținere, o proaspătă mămică se poate întoarce la cursurile de pilates după aproximativ șase săptămâni. De asemenea, orice femeie care a născut recent, indiferent dacă a mai practicat sau nu un sport, poate apela la aceste tehnici de remodelare corporală după naștere, pentru că pilatesul contribuie la recăpătarea formelor. Desigur, este mult mai ușor să revii la forma iniţială dacă înainte de a naște ai practicat un sport, menținând, astfel, mușchii activi.

În studioul tău susţii și cursuri de pilates pentru copii. Ce înseamnă o tehnică de pilates adaptată  vârstei copiilor și ce beneficii aduce ea?
Tehnicile pilates pentru copii sunt un concept foarte nou la noi în țară. Există, din păcate, preconcepția că mișcările lente nu îi vor atrage, dar trăind într-un mediu atât de agitat, copiii din ziua de astăzi își doresc și momente de liniște. Copiii cu care lucrez țin ochii închiși în timpul exerciţiilor, ceea ce-mi confirmă faptul că au reușit să atingă acea stare de deconectare. Desigur, cu ei încerc să fac exercițiile mai atractive, lucrăm cu mingiuțe, cu boluri și denumim împreună fiecare exercițiu. Este important ca părinții să știe că pilatesul corectează cel mai eficient postura unui copil și, de asemenea, și dezechilibrele musculare. Învățând cum să-și controleze mușchii, copiii sunt feriți de probleme mai grave, precum scolioza sau cifoza. În plus, îi eliberează de stresul temelor, de presiunile din partea părinților și a profesorilor, de probleme neconștientizate. Iar pe cei care practică și alte sporturi îi ajută să îşi crească nivelul de performanță.

Care sunt cele mai importante reguli despre pilates pe care trebuie să le ştie cineva care vine pentru prima dată la studioul tău?
Membrii noi trebuie să știe că aceasta nu este o sală de fitness, că nimeni nu vine aici să se etaleze, ci să lucreze într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Aici nu există competitivitate și nici stare de alertă. Eu și cursantele mele avem preocupări comune și ne-am împrietenit.  În plus, fiind un studio exclusiv feminin, beneficiezi de discreție. Concluzionând, pot spune că, venind aici, vei simți că aparții unui grup care se ghidează după valori comune, într-o comunitate în care superficialitatea nu-și găsește locul.

Ce înseamnă sportul pentru un expert în pilates?
Consider că cel mai important este să fii deschis, să accepți și să înțelegi că orice tip de mișcare are rolul său. Prefer să nu spun că ceea ce practic eu este cea mai bună tehnică, ci că fiecare tip de mișcare reușește să ne îmbogățească și să ne dezvolte. Pilatesul poate fi practicat și ca tehnică individuală, dar poate fi combinat cu orice alt sport.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii