Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Goji, fructele care încetinesc îmbătrânirea și reduc riscul de orbire

ro

25 Aug, 2016 00:29 1820 Marime text


Originare tocmai din China, goji, fructe de pădure roșiatice, sunt folosite de mult timp în medicina tradițională pentru îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru a ameliora simptomele de oboseală.
 
Fructele goji se consumă atât proaspete, cât și sub formă de suc, pudră, capsule sau uscate. Totuși, fructele proaspete păstrează cel mai bine proprietățile benefice, dar nu rezistă decât câteva zile. Alternativa la fructele proaspete o reprezintă fructele goji uscate.
 
Goji se remarcă prin conținutul crescut de antioxidanți, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescență maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. De asemenea, împiedică îmbătrânirea prematură a pielii datorită cantității crescute de antioxidanți. Goji hrănește în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi și curăță în profunzime porii.
Vedete precum Gisele Bündchen și Salma Hayek se numără printre celebritățile care adoră să mănânce goji, dar care apelează la acestea și pentru măști cosmetice. Goji are un conținut bogat de vitamina A, care protejează pielea și ajută la menținerea acuității vizuale nocturne. Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic și asupra sănătății cardiovasculare, ferindu-vă de palpitații, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială.
 
Cei care consumă goji pentru prima dată trebuie să fie atenți deoarece pot întâmpina simptome neplăcute în primele zile, din cauza aportului de nutrienți și oxigen în organism. Oboseala fizică și psihică sau somnolența, dar și nevoia de a merge des la toaletă sunt câteva dintre simptomele resimțite.
 
Este contraindicat consumul de goji atunci când urmați un tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. Persoanele cu afecțiuni renale sunt sfătuite să nu consume mult goji, deoarece aceste fructe conțin cantități destul de mari de oxalați, care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii