Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Fisticul, o gustare delicioasă cu efecte pozitive pentru organism

ro

19 Aug, 2015 00:00 1280 Marime text
Fisticul (Pistacia vera) este fructul unui arbore care creşte pe zone întinse din Iran, Turcia, Siria sau Grecia, fiind însă cultivat intensiv în SUA. Acoperiţi de o coajă dură, sâmburii de fistic au o culoare verde datorată prezenţei clorofilei. Fisticul conţine proteine, lipide, carbohidraţi, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitaminele A şi C. De asemenea, este bogat în acizi graşi mononesaturaţi, care protejează sistemul cardiovascular prin reducerea colesterolului rău. Conţine şi antioxidanţi şi carotenoide (mai mult decât orice alt tip de alune), neutralizând astfel radicalii liberi şi îmbunătăţind vederea.
 
Pe de altă parte, fisticul are o acţiune emolientă şi protectoare asupra pielii. Datorită conţinutului bogat în proteine şi fibre, el ajută şi la combaterea constipaţiei. Fisticul reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, în special sub formă de gama-tocoferol, dar conţine şi minerale cu rol în stimularea sistemului imunitar. Este bogat şi în arginină, un compus esenţial pentru multe procese din organism.
 
Consumul de fistic contribuie, totodată, la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează funcţia de reproducere şi activitatea muşchilor, înlătură respiraţia urât mirositoare şi tratează arsurile la stomac. Având un conţinut caloric ridicat, fisticul oferă energie organismului. Uleiul de fistic este folosit pentru masaj, aromaterapie sau în industria farmaceutică.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii