Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Efectele miraculoase ale consumului de coriandru

ro

29 Jul, 2015 00:36 2860 Marime text
Coriandrul este cunoscut de mai bine de 2.000 de ani, seminţele sale fiind menţionate în vechile scrieri sanscrite şi descoperite chiar şi în mormintele egiptene. La origine este o plantă care crește în Asia, pe dealuri însorite și în zone nu foarte bogate în precipitații și este utilizată de mii de ani în India, Iran și China. La noi, coriandrul creste doar cultivat și nu se găsește spontan sau sălbăticit.

În scop medicinal, de la coriandru se recoltează fructele, seminţele, care se usucă şi se macină, iar pulberea se foloseşte la prepararea de tincturi, infuzii şi ulei esenţial, precum şi frunzele, folosite de regulă la gătit, pentru condimentarea sosurilor, a legumelor și produselor de patiserie.

Preparatele din coriandru au acţiune carminativă, spasmolitică, bactericidă, stomahică. Este considerat un bun afrodiziac din vremuri străvechi şi, datorită acestei proprietăţi, egiptenii îl numeau „iarba fericirii”. Coriandrul, bogat în fitoestrogeni, poate fi consumat în special de femei, deoarece creşte libidoul, iar în cazul bărbaţilor este stimulator al circulaţiei sangvine în organele din sfera genitală. Interesant este că, atunci când sunt proaspete, semințele de coriandru au un miros greu de suportat, pentru că pe măsură ce se usucă, să capete un parfum subtil (au un miros apropiat de cel al lăcrămioarelor). Studiile au demonstrat că această plantă conţine ulei volatil, lipide, amidon, pectine, minerale.

Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de tulburări digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecţiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale. Extern, uleiul de seminţe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism. De asemenea, această minunată plantă ajută în dietele de slăbire, în special prin faptul că ajută digestia, combate balonările și constipația. Este un adjuvant de nădejde contra stărilor de greață, dar activează și circulația sangvină, stimulează memoria, reglează nivelul de insulină și îl scade pe cel am colesterolului și combate colicile abdominale. Este indicat ca adjuvant in boli reumatismale, dureri musculare și osteoarticulare, fiind recomandat în tratarea artrozelor, artritelor, periartritelor, sciaticii, nevralgiei și gutei. Această plantă este utilă și pentru persoanele care au probleme ale sistemului circulator periferic.

Previne îmbătrânirea prematură a ochilor

Coriandrul dispune de o mulţime de antioxidanţi, vitamine şi minerale, precum fosforul, capabile să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. Întrucât este un dezinfectant cu bogate proprietăţi antimicrobiene, protejează ochii de boli contagioase, cum este conjunctivita, iar în caz de infectare, conţinutul bogat în vitaminele A şi C, dar şi în fosfor, ajută la îndepărtarea primelor simptome ale conjunctivitei. În cazul acestei afecţiuni se pun la colţurile ochilor câte două picături de suc din frunze proaspete, diluat în apă fiartă şi răcită.

Reduce riscul apariţiei cancerului

Într-un mare număr de studii epidemiologice au fost identificate relaţii clare între apariţia cancerelor şi consumul anumitor alimente cum ar fi carnea, îndulcitorii artificiali, E-urile. Testele realizate pe animale au demonstrat că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru proaspăt măcinate a redus valorile parametrilor tumorali. În cazul combinării cu radioterapia, efectele de protecţie împotriva instalării tumorilor au fost mult amplificate. Coriandrul este bogat într-o substanţă aromatică numită coriandrol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun în cancerul ficatului.

Contraindicații

Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului şi mărirea în volum a ficatului. De asemenea, poate provoca reacții alergice resimțite mai ales la nivel respirator. În cazul alergiei la coriandru, se observă dificultate în respirație, senzație de catar, usturime pe căile respiratorii. Din acest motiv se recomandă prudență în administrarea acestei plante, care la început se va lua în doze mici.

Nu se recomandă în sarcină şi alăptare. Este indicat să nu utilizaţi niciodată intern uleiul de coriandru de extracţie pură.

Sursa Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii