Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Două plante indicate în afecţiunile respiratorii

ro

13 Sep, 2015 16:40 4676 Marime text
Ipeca este o plantă exotică recunoscută ca unul dintre cele mai valoroase leacuri folosite în afecţiunile respiratorii. Această plantă este originară din Brazilia şi nu a putut fi aclimatizată în alte zone. În scop fitoterapeutic, se foloseşte rădăcina (doar rădăcinile secundare, pivotul principal fiind lăsat să facă alte rădăcini), care conţine alcaloizi, acid ipecacuanic, acid glicodizic, ipecacuanină, acid citric, acid malic, acid ascorbic şi saponină.

Planta are efect expectorant, emetic, stimulează secreţiile mucoaselor şi fluidifică expectoraţia. Ipeca este utilizată, în special, în tratarea afecţiunilor respiratorii, dar şi în caz de afecţiuni digestive, stări de vomă şi paraziţi intestinali. Preparatele farmaceutice din rădăcina de ipeca sunt folosite pentru fluidificarea secreţiilor din bronhii. Pulberea din rădăcina de ipeca a fost folosită şi în cura de dezintoxicare a alcoolicilor.
 
Grindelia este o plantă medicinală cunoscută pentru proprietăţile sale balsamice. În scop terapeutic, se foloseşte partea aeriană, ce conţine ulei esenţial, alcaloizi, răşini, glicozide, rezine, sesquiterpene, saponozide, poline şi flavonoide. Grindelia are proprietăţi antispasmotice, antiibacteriene, antiinflamatorii, spasmolitice, antitusive, emoliente, antiinfecţioase, expectorante şi hipotensive. Această plantă acţionează ca un relaxant asupra muşchilor cardiaci, fiind folosită în tratamentul astmului, bronşitelor, tusei convulsive şi spastice.
 
De asemenea, grindelia favorizează evacuarea secreţiilor bronhice şi combate infecţiile pulmonare. În tratarea afecţiunilor astmatice, grindelia poate fi combinată cu alte plante, cum ar fi tutunul indian. Extern, loţiunea de grindelia este folosită pentru a trata dermatita cauzată de contactul cu iedera otrăvitoare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii