Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Electronic de Sănătate, obligatoriu din 12 noiembrie

ro

07 Nov, 2016 13:57 3689 Marime text
După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice, în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacientilor pe care îi consultă, transmite România Tv.
 
Dosarul electronic de sănătate va funcţiona pe baza cardului de sănătate. În dosar se vor găsi informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel încât în momentul în care un medic va trebui să consulte un pacient sau să îi acorde primul ajutor, să ştie exact care este situaţia medicală a acestuia.
 
Dosarul electronic de sănătate este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale, a precizat, vineri, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, cu prilejul Adunării generale a Colegiului Medicilor din România.
 

"Dosarul electronic de sănătate este un proiect al CNAS care a fost finalizat în mai 2014. De atunci şi până în prezent, medicii au avut posibilitatea să încarce datele în acest dosar, să lucreze cu datele respective şi să se obişnuiască cu această nouă aplicaţie informatică. Din punct de vedere al securităţii, aş vrea să asigur că dosarul este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. (...) Există două bariere de intrare în dosarul electronic: matrice de securitate plus o parolă suplimentară şi există şi voci care spun că acest dosar electronic este prea securizat pentru că ar trebui ca medicii să aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă suntem, faţă de alte ţări, foarte securizaţi din acest punct de vedere", a declarat Radu Ţibichi, citat de România Tv.

 
Preşedintele CNAS a mai precizat că dosarul cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, şi o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate.
 
Potrivit acestuia, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este un sistem foarte complex, care conţine: reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul naţional.
 

"În momentul de faţă nu avem asigurată mentenanţa pe anumite componente ale ei. Vom finaliza într-un termen foarte scurt mentenanţa sistemului. Sistemul se va up-grada cu câteva echipamente pentru că anumite componente datează de mulţi ani şi au ieşit din durata lor de viaţă. Vom face investiţii în echipamente, vom optimiza această platformă şi toate lucrurile vor decurge normal într-un timp foarte scurt", a mai susţinut şeful CNAS.

 
Colegiul Medicilor, despre Dosarul Electronic de Sănătate: Induce o senzaţie de disconfort legat de confidenţialitate
 
Întrebat care este opinia Colegiului Medicilor din România (CMR) faţă de obligativitatea doctorilor de la lucra, din 12 noiembrie, în sistemul Dosarul Electonic din Sănătate (DES), preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, a spus că "nu se vede necesitatea" unei astfel de măsuri, care induce în rândul medicilor "senzaţia de disconfort".
 

"Faptul că un medic va fi obligat să introducă în sistem în beneficiul Ministerului Sănătăţii, am înţeles, dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate toate informaţiile medicale din istoric, din antecedentele pacientului său, este o chestiune anormală, o chestiune care contravine principiilor şi normelor etice şi deontologice, aşa cum le veţi vedea în Codul şi Statutul CMR. Aceasta este opinia noastră. Este nefiresc ca un element din sistem care are doar calitatea de plătitor al serviciilor să beneficieze de o cantitate de informaţie care nu are legătură cu actul ce urmează să fie plătit", a explicat, vineri, preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, exemplificând cu situaţia unui pacient care ajunge la medic după ce îşi fracturează o mână.

 
Întrebat ce poate face CMR, Borcean a spus că medicii vor protesta, încercând să determine modiicarea acestei prevederi.
 

"Nu ne putem opune, este lege. Vom protesta, vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să modificăm aceste prevederi care contravin Codului deontologic. Mai sunt şi elemente din Constituţie şi din altă legislaţie conexă a drepturilor pacientului care vorbesc clar despre dreptul la confidenţialitate şi la viaţa privată a fiecăruia. Este nefiresc să fie la îndemâna oricui lucrurile acestea, toată istoria medicală a unui pacient, când este vorba de fapt de a fi decontată o prestaţie oarecar", a afirmat preşedintele CMR.

 
El consideră că este firesc ca medicul să aibă acces la orice informaţii concludente despre pacient, însă nu este firesc ca aceste informaţii să fie "la dispoziţia întregii naţiuni".
 

"Medicul să aibă pe cardul de sănătate, şi nu la dispoziţia întregii naţiuni, o informaţie medicală relevantă pentru trecutul pacientului. Altfel, s-ar putea folosi oricine de informaţii. Nu se vede necesitatea unei astfel de chestiuni. Aceasta induce în corpul medical senzaţia de disconfort . Este prima dată în sistem când confidenţialitatea informaţiei medicale este ştearsă şi nu mai există, Face parte din principiile medicinei confidenţialitate. Riscurile sunt ca toată lumea să ştie despre patologiile care nu ar fi de dorit să fie ştiute", a adăugat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Preşedintele CNAS a arătat că este important să fie acceptat acest dosar electronic pentru că el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii