Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DETOXIFIEREA FICATULUI

ro

12 Mar, 2012 02:21 33848 Marime text
ficat-corp-uman1-3472.jpg Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si este unul dintre cele mai afectate la oamenii moderni.
Am scris mai mult despre acest organ special, atat In articole, cat si In cartea mea "Oboseala cronica" - pentru ca lui i se "datoreaza" toate starile de lipsa de energie, de motivatie si toate tulburarile metabolice ale adultilor.
Chiar daca analizele de laborator ies bine, dar persoana se simte obosita, fara chef, are alergii, diferite infectii, digestie dificila, cu tendinta la constipatie sau diaree, tulburari de metabolism (crestere sau scadere In greutate) si multe alte simptome - ficatul este cel In suferinta.
Pentru ca este un organ foarte rezistent, cu mare capacitate de refacere, suporta abuzuri cumplite ani de zile Inainte de a apare "modificarile" pe analize - care sa alarmeze.

Toate substantele chimice introduse In organism afecteaza ficatul.
De la medicamente (mai ales substantele anestezice, antibioticele, cortizonicele si anti-inflamatoriile tip Paracetamol sau Diclofenac, dar si contraceptivele si alti hormoni, anti-depresivele etc) si pana la substantele chimice din cosmetice si detergentii de gospodarie (derivati de clor, de amoniac, de benzen etc).
VACCINURILE afecteaza foarte tare functia hepatica, pe langa alte afectari importante (mai ales ale florei intestinale). Dupa vaccinuri, multi parinti observa ca micutii nu mai dorm bine (sunt agitati, se trezesc plangand brusc din somn, tipa si plang la orice provocare etc), nu mai mananca bine (refuza In special fructele si legumele), nu mai cresc bine, nu mai vorbesc ca Inainte si mai ales, devin foarte sensibili - racesc din orice. Multi parinti nu fac legatura dintre vaccinuri si simptome, pentru ca ele nu apar imediat dupa vaccin (ci la 1-2 luni dupa), si In plus, toti copii sunt vaccinati din primele zile de viata. Asa ca tuturor li se pare "normal" ca un copil sa aiba colici cumplite, sau scaune moi, sau eruptii pe piele sau secretii nazale fara oprire.
Dar subiectul vaccinurilor, atat de important si delicat, va face obiectul unei Intregi carti, pentru ca oamenii merita sa stie si sa Inteleaga ce se Intampla.

Sa ne Intoarcem la FICAT, organ atat de Incercat si solicitat.
Pentru a va reaminti de ce sustin afirmatia de mai sus, as enumera cateva dintre functiile ficatului:

  1. secretia de fiere (Intre 0,5 si 1 litru pe zi) - sau bila, un lichid amar, de culoare galbena, care permite digestia grasimilor si ajuta la buna functionare a tractului intestinal. Majoritatea adultilor nu digera bine grasimile, care se depun - de aici toate supraponderabilitatea, toate depunerile de grasime sub forma de lipoame, xantelasma (depunere galbuie In coltul ochilor) si deformare corporala, precum si colesterolul crescut pe analize.
  2. detoxifierea substantelor intrate In organism odata cu alimentele - ficatul este un "filtru" de control, care evalueaza toate substantele intrate In tubul digestiv, le neutralizeaza si expulzeaza catre intestin substantele toxice. Pe drept cuvant, ficatul este considerat sediul "apararii" imunitare a organismul, pentru ca In paralel, produce o multime de substante numite Imunoglobuline, care ajuta la protectia organismului de virusi, bacterii, ciuperci si alte organisme. Un ficat afectat (din pacate, la toti copii, din cauza vaccinurilor si antibioticelor) determina o imunitate scazuta si multe episoade de infectii, alergii si alte neplaceri.
  3. Ficatul se ocupa de normalizarea circulatiei sangelui, fiind asemenea unui "burete" care retine sange, cand este nevoie sau Il elibereaza In circulatie, tot la nevoie. In acest fel, el ajuta si sustine inima, In efortul ei de pompa. Poate absorbi pana la 1.5 litri de sange din circulatie, pentru a mentine normala tensiunea arteriala In diferite circumstante. La majoritatea adultilor civilizatiei moderne, ficatul este incapabil sa Indeplineasca aceasta functie - si vedem atat de multe cazuri de hipertensiuni (tensiunea prea mare), de hipotensiuni (prea mica, cu lesin si stare de rau) sau de tulburari cardiace la varste tinere.
  4. Ficatul are rolul de a fabrica "materialele" din care se reface corpul nostru - aminoacizii, dar si alte substante. Este cel care ajuta corpul sa se refaca In urma uzurii induse de activitatea In lumea exterioara. Multi oameni arata mai batrani decat sunt, cu pielea uscata, parul subtire care cade usor, unghiile modificate, cu striatii si care se cojesc - cu muschi flasti si depozite de grasimi. In plus, au articulatii rigide, dureroase si delicate (entorse sau luxatii usoare, hernii de disc etc) Ficatul lor nu mai poate Indeplini functia de refacere si hranire a tesuturilor.
  5. Ficatul este principalul organ al termoreglarii, este cel care ne ajuta sa ne pastram temperatura atat In medii calde, cat si In medii reci. Persoanele cu probleme de ficat sunt fie foarte friguroase, cu extremitati reci, fie calduroase sau au bufeuri de caldura intensa (cum se Intampla cu doamnele In menopauza, cand ficatul este unul dintre cele mai supra-solicitate organe).
  6. Ficatul este principalul organ al "ritmurilor" biologice ale corpului, la femei regland periodicitatea ciclului menstrual - iar la majoritatea oamenilor regland ritmul diurn, somn-veghe. tulburarile ficatului determina atat tulburari de somn importante, cat si tulburari de ciclu menstrual la femei (pana la absenta menstruatiei).

Ficatul are multe alte roluri In afara celor descrise mai sus, dar scurta enumerare este suficienta sa va faca sa Intelegeti importanta lui si de ce consider "detoxifierea" hepatica drept element esential al vindecarii organismului. In multe dintre cartile de medicina naturala care se ocupa de vindecarea cancerului sau altor boli grave, detoxifierea ficatului este elementul esential - pentru ca fara un ficat sanatos, organismul nu este In stare sa se refaca si sa lupte cu celulele tumorale.

SEMNALELE DE ALARMA privind afectarea functiei ficatului, Inainte de aparitia unor simptome mai intense (dureri, boli etc) sunt: - limba mai mereu Incarcata si miros urat al respiratiei, mai ales dimineata la trezire - ameteli dese sau chiar senzatii de sfarseala - balonari si gaze de fermentatie In exces - migrene si dureri de cap - insomnii sau somn agitat - urina Incarcata, foarte colorata sau prea limpede - culoarea galbui palida a pielii si o privire obosita (sau senzatie de oboseala la nivelul ochilor, de fapt In jurul ochilor, senzatia de "ochi obositi), precum si congestia permanenta a albului ochilor ("ochii rosii" In permanenta). - nas rosu sau Inrosit - pete maronii (de "batranete") pe fata sau maini, sau pete decolorate, albicioase, pe maini.

CE PUTEM FACE?

DETOXIFIEREA FICATULUI are mai multe directii:

1) DIETA

Alimentatia este elementul esential pentru protectia ficatului.

CE MANCAM?
- NU zahar alb rafinat, "otrava" pentru ficatul si pancreasul nostru - si DA miere naturala, fructe proaspete sau uscate - NU sare recristalizata si rafinata, produs chimic pur - si DA sare de mare nerafinata - NU uleiuri rafinate, margarina si grasimi animale (patiserii, etc) - si DA uleiuri obtinute prin presare la rece - NU conserve - mai ales industriale - pline de substante tip E-uri - si DA legume si fructe crude sau fierte, alimente bune care fluidifica secretia bilei: morcovi, varza, telina, praz, usturoi, ridiche neagra, anghinare, papadie etc - NU paine alba, paste fainoase si produse de patiserie - alimente tip deseu, care Incarca tubul digestiv si ficatul - DA paste si paine integrala - NU carne si mezeluri industrial produse - DA produselor naturale din carne, consumate rar si bine preparate, DA cerealelor (orez brun, hrisca, secara, mei) si boabelor complete (fasole, mazare, naut, linte, soia), ciupercilor si legumelor uscate - NU branzeturilor din lapte de vaca - un lapte greu digerat de fiinta umana si care produce constipatie, alergii si mucus - si DA branzeturilor din lapte de oaie si capra, mult mai bine tolerate de organismul omenesc - Nu oua de gaina "industrial" produse - si DA la oua "de tara", produse de gaini "libere" si oua de prepelita - NU alimentelor sintetizate chimic (de exemplu margarina este un PRODUS CHIMIC DE SINtEZa - untul este un produs natural)

CUM MANCAM?
Un ficat sanatos poate manca si digera orice - dar cel mai bine se descurca acest organ cand exista starea de foame si apare "bucuria" mesei si savurarea alimentelor. Binecuvantarea la Inceputul mesei si multumirea dupa masa ajuta ficatul si tubul digestiv sa functioneze In armonie cu energia persoanei. Mestecatul bine - mai ales a produselor din cereale, legumelor si fructelor - sprijina efortul digestiv al ficatului. Nu vorbiti la masa si mestecati bine!

Si mai ales MANCAREA TREBUIE SA VA ADUCA ENERGIE - NU SA VA IA DIN ENERGIE - nu obositi ficatul cu detoxifieri inutile - dati-i mancare buna si permiteti-i sa proceseze mancarea pe care o primeste!

Principii de baza In transformarea produselor alimentare (baza teoretica a DIETEI DISOCIATE): Ficatul se ocupa de digestia a trei grupe mari de alimente: 1) GLUCIDELE (hidrocarbonatii sau zaharurile - adica fainoase - painea, pastele, patiseriile, cartofii, cerealele, mamaliga, zaharul, miere si fructele) - Incep digestia In gura (mestecatul bine este esential pentru ele) si stau In stomac circa 2 ore - apoi trec mai departe, In intestinul subtire, de unde se absorb In sange. 2) LIPIDELE (grasimile - adica uleiurile vegetale si grasimile animale, untul, smantana etc) - sunt digerate mai mult In stomac si apoi trec In intestinul subtire unde sunt emulsionate cu ajutorul acizilor biliari. Stau In stomac circa 4 ore, apoi trec mai departe. 3) PROTEINELE - (carnea, inclusiv pestele, fructele de mare, oua, lactate, dar si proteine vegetale - fasole, mazare, linte, naut, soia si produsele lor) stau In stomac circa 6 ore, pentru ca acidul clorhidric sa permita fibrelor proteice sa fie prelucrate de enzimele din intestin. Stomacul si intestinul subtire sunt responsabile pentru transformarea proteinelor In aminoacizi, elementele componente care sunt folosite pentru reconstructia unor parti din corpul nostru. Daca se consuma o cantitate prea mare de proteine, functia ficatului este tulburata, o mare parte din proteinele nedigerate ajung In intestinul gros, producand multiplicarea florei de putrefactie - si apare un scaun foarte mirositor cu alimente semi-digerate.

Din cele mai sus prezentate, rezulta o REGULA ALIMENTARA ESENTIALA: - NU SE AMESTECA ALIMENTE RAPID DIGERABILE (GLUCIDE), cu ALIMENTE GREU DIGERABILE (PROTEINE).

Glucidele stau In stomac doar 2 ore, dar daca le amesteci cu proteine, vor sta In stomac pana la 6 ore si vor fermenta, Impiedicand si digestia proteinelor. ASADAR! NU paine cu branza sau paine cu carne, NU mamaliga cu branza, NU mamaliga cu peste In schimb oricare din cele de mai sus - GLUCIDE, LIPIDE, PROTEINE - pot fi combinate cu salate sau vegetale (legume crude sau preparate) de orice fel. DA paine cu salata, sau paine cu salata de vinete, carne cu salata, branza cu salata, mamaliga cu ciuperci, mamaliga cu mancare de legume, etc

PUTEM MANCA ORICE - important este sa stim CE COMBINAM LA O MASA. Daca vom avea o masa de glucide (paine cu salata de vinete, de ex), stim ca abia la 2 ore dupa aceea putem sa mai mancam ceva (un fruct, de exemplu). Fructele se vor consuma INTRE MESE - la distante de MESE, functie de tipul de masa avut. Daca a fost o masa de proteine - de exemplu legume (sau salata) cu piept de pui - abia dupa 5-6 ore se poate manca un fruct sau o alta masa.

Ultima masa nu se va servi mai tarziu de orele 18.00-19.00 - pentru ca dupa acest interval, ficatul va fi foarte Incarcat, muncind suplimentar peste noapte. Cel mult se pot consuma fructe sau ceaiuri din plante. Nu se vor amesteca fructele cu legumele, la aceeasi masa. Dulciurile, mai ales cele cu zahar, rar consumate - se pot servi NUMAI Intre mese, separat de mese. Mancati Intai fructele si la 30 min -o ora, puteti servi o masa. Combinati fructe cu seminte (nuci, alune, migdale, caju, seminte dovleac, seminte canepa etc), pentru ca organismul sa poata beneficia atat de vitaminele hidrosolubile din fructe, cat si de cele liposolubile din nuci.

Consumati lichide dupa sete - apa, ceaiuri, sucuri de fructe proaspat preparate - dar nu beti In timpul mesei - la cel putin 30 min Inainte sau dupa masa.

Aceasta dieta ar reprezenta NORMALUL pentru mentinerea unei bune functii a ficatului. Daca alegeti sa faceti detoxifierea hepatica prezentata mai jos, ea trebuie respectata In saptamana dinaintea procedurii

2) DETOXIFIEREA FICATULUI Sunt multe tehnici si metode pentru realizarea acestui deziderat. Doresc sa va prezint cea mai rapida si eficienta tehnica, Incercata personal, pentru o curatenie intensiva si rapida a ficatului si fierii. Este o tehnica prezentata atat de Hulda Clark In cartea ei, cat si de multi alti terapeuti naturisti, pe care fiecare a adaptat-o cate un pic, pentru propria comoditate. Dar eficienta ei a ramas de sute de ani, neschimbata.

"CURATENIA" FICTULUI - are o faza de 6 zile de pregatire si de 20 ore "eliminatorii". De cate ori este posibil, procedura ar trebui sa aiba loc la luna In scadere, optim In perioadele de schimbari ale anotimpurilor (septembrie, decembrie, martie si iunie).

Aveti nevoie de urmatoarele: - 6 litri de suc de mar organic (sau suc de mar proaspat stors) - 4 linguri (circa 40 grame) de sare amara (sare Epsom sau sulfat de magneziu) - 4 grapefruit roze (rosu) - 120 ml ulei de masline prin presare la rece - organic si natural - 1 lingurita de bitter suedez - 8 capsule de 500 mg de Ornithina (un supliment tip aminoacizi care se gaseste la magazinele naturiste) - o sticla de apa de 1 litru si una de 0.5 litri si un pahar masurator pentru lichide - ceai hepatic si ceai renal

FAZA DE PREGATIRE timp de 6 zile - beti 1 litru de suc de mar pe zi, In cursul zilei, Intre mese Dieta va fi foarte usoara, respectand principiile mai sus mentionate, la care se adauga: - NU BETI suc odata cu mancarea, la masa - NU MANCATI alimente prajite sau coapte (NU patiserii) - NU MACATI alimente f reci (Inghetata, gheata etc) - NU MANCATI carne, ou sau lactate (este un regim tip "post ortodox" 6 zile) - NU alcool - Nu fumati - Nu luati suplimente (vitamine etc) - Nu mancati prajituri, ciocolata sau alte dulciuri - Nu folositi Indulcitori artificiali - Medicatia pe care o luati sa fie cat mai redusa la minim, sub supravegherea medicului - toate aceste zile, faceti mici pauze In care sa va odihniti, daca se poate, culcati pe partea dreapta, cate 10-15 min In timpul zilei.

ZIUA 6 (de preferat vineri sau sambata, sa aveti o zi libera dupa ea) PREGATIREA: Mic dejun usor (terci cu cereale, legume fierte, fructe coapte etc) Pranz - orez integral cu legume fierte NU SE MAI MANANCA NIMIC DUPA ORA 14.00 (2 pm) Ora 16.00 (4 pm) - Clisma cu cafea - la 1 litru de apa, 2 linguri de cafea, se fierbe la foc mic 20 min, se lasa la racit - se face clisma (pentru persoanele care sunt constipate, care au luat mult timp substante chimice si care au posibilitatea si reusesc sa faca clisma. Nu este obligatorie, se poate si fara ea, dar este foarte utila).

FAZA DE ELIMINARE: Incepe la ora 18.00 (6pm) - se pun cele 4 linguri de Sare amara In 720 ml apa (In sticla de 1 litru) si se agita bine pana se dizolva. Vom avea din aceasta cantitate 4 "portii" La ora 18.00 - se bea foarte rapid prima "portie" de 180 ml (rolul sau este de dilatare a canalelor biliare). La ora 20.00 - se bea rapid a doua portie de 180 ml de apa cu Sare amara (desi nu ati mancat nimic pana la aceasta ora, nu va este foame - cel putin dupa cele doua doze de sare amara, cu siguranta NU - cel mult, beti apa, daca simtiti nevoia). Pregatiti totul sa fie gata pentru culcare, terminati toate treburile si asigurati-va ca nu va deranjeaza nimeni. Nu veti mai putea sa va ridicati din pat o perioada, asa ca terminati rutina de culcare. La ora 9.30 Incepeti pregatirea pentru eliminarea propriu-zisa. Stoarceti sucul de grapefruit pe o storcatoare de plastic, astfel Incat sa obtineti 180-200 ml suc si puneti-l In sticla goala de 0.5 litri. Adaugati cei 100-120 ml ulei de masline si lingurita de bitter suedez. Agitati bine pana cand mixtura devine apoasa. Apoi verificati sa mergeti la toaleta pentru ultima oara, stingeti luminile si pregatiti-va de culcare! La ora 22.00 (10PM) (TIMPUL ESTE FOARTE IMPORTANT! NU depasiti mai mult de 15 minute ora 10 seara! Stati In picioare langa patul dv si beti amestecul de suc cu ulei cat de repede posibil - ajutandu-va de putina apa, la nevoie sau de putina miere. Daca aveti probleme cu somnul, luati cele 8 capsule de Ornithina odata cu acest amestec - care vor ajuta imens! Daca stiti ca puteti adormi usor si fara probleme, nu este nevoie sa luati aceste capsule. Dupa ce ati baut amestecul, Intindeti-va imediat, cu fata In sus In pat, pe o perna, astfel Incat capul sa fie mai sus decat stomacul si stati nemiscati primele 20 minute - fiti atenti la ficatul si fierea dv - puteti chiar simti cum pietrele o iau la vale si trec In intestin. Chiar daca stiti ca nu aveti pietre, s-ar putea sa aveti mari surprize - pietrele de bila si colesterol sunt multe, mici si se formeaza atat In ficat, cat si In fiere. Dupa cele 20 min de nemiscare, puteti sa va Intoarceti In pat - si adormiti - este necesar sa dormiti pana dimineata, altfel veti avea o noapte foarte dificila si nici nu veti curata ficatul. Mergeti la toaleta, daca aveti nevoie, dar numai dupa cele 20 min de stat nemiscat. Dar Intoarceti-va repede In pat si culcati-va.

ZIUA 7 Ora 6-6.30 dimineata - beti a treia portie de 180 ml din Sarea amara (aveti grija sa fie In camera, langa pat, sa nu trebuiasca sa mergeti pana la bucatarie) si stati cu trunchiul sus (puteti sa va culcati la loc) Ora 8-8.30 - beti a patra portie de 180 ml din Sarea amara (va puteti culca, sau puteti sa va treziti - desi va exista o senzatie de slabiciune - preferabil, ramaneti In pat). La ora 10-10.30 - beti un suc proaspat stors de grapefruit La ora 11.00 - mancati lent, Incet, un fruct proaspat La ora 12.00 - mancati o farfurie din terci de fulgi de ovaz (fulgi de ovaz, o parte, apa, doua parti, se fierb la foc mic 10-15 min, se poate pune un pic de miere sau scortisoara pentru gust) Odihniti-va dupa aceasta masa. La ora 17.00 (5 pm) veti manca o masa usoara, o supa, legume fierte, cereale, piure dovlecei sau cartofi - si nimic dupa aceea.

REZULTATE: La ce va puteti astepta - - daca nu puteti dormi noaptea, va apare greata, uneori frisoane (ca la o criza biliara) si stare de rau - de aceea este f f imp sa puteti dormi (nu uitati capsulele de Ornithina, fac minuni pe inducerea somnului In aceasta situatie - respectati doza - 8 capsule odata!). Daca dormiti, apare doar o stare de slabiciune dimineata, la trezire, ca si cum ati fi muncit toata noaptea la ceva greu. - oricand In cursul diminetii (sau al noptii) - la scaune diareice, de fapt apoase, repetate - uitati-va cu lanterna In primul scaun eliminat. Puteti descoperi fie pietre de bila, care sunt verzui, ca niste ghemuri de plastilina, de diferite dimensiuni si forme - sau "noroi" biliar verzui, ca un nisip fin, care sclipeste cand este luminat cu lanterna. Veti avea mai multe scaune apoase In cursul zilei 7 - pana se elimina toate reziduurile scoase din ficat fiere. Multa lume poate avea surprize sa gaseasca bucati de viermi, sau viermi Intregi, sau alte "obiecte neidentificate" In scaun. Personal, am gasit pietrele biliare tip "plastilina" - cu dimensiuni de 0.5-1cm - ceea ce a fost o mare surpriza, pentru ca nu stiam si nu credeam ca am astfel de probleme! Desi In cursul acestei a doua zile, In prima parte a zilei va veti simti slabiti si obositi (nemancare plus eliminari), catre a doua parte a zilei, apare o stare de bine, de vigoare - si de energie - chiar daca nu ati mancat prea mult Intre timp. Este efectul curatirii ficatului si fierii, care vor fi foarte recunoscatoare pentru efortul depus.

Urmatoarele zile, zilele 8-12 Mancati o hrana usoara Daca puteti, mai faceti o clisma cu cafea In zilele 2-3 dupa eliminare, pentru scoaterea resturilor de pietre dintre pliurile intestinului. Odihniti-va mai des In cursul zilei. Nu mancati mai tarziu de ora 18.00 Consumati In fiecare dimineata un ceai renal (o cana) si In fiecare seara un ceai hepatic (o cana), 5-7 zile. treptat, reveniti la dieta dv normala.

Puteti face acest protocol de curatenie de 3-4 ori pe an, pana simtiti ficatul curat si va simtiti usori "pe dinauntru"- De preferat ar fi sa mentineti o dieta sanatoasa si sa adaptati stilul de viata, astfel Incat ficatul sa-si poata prelua singur functia de "curatenie" si sa nu trebuiasca mereu sa interveniti din exterior.

Tineti legatura cu medicul In perioada In care face procedura de mai sus - daca apar mici reactii, se poate interveni rapid. Procedura a fost facuta de persoane de 70 si 80 ani si a fost bine tolerata. In situatii de boli grave, de mari intoxicari ale ficatului, este bine totdeauna de consultat medicul Inainte de a o realiza. Dar adultii tineri, fara prea multe probleme de sanatate o pot face cu usurinta si o tolereaza bine. Respectati pasii asa cum au fost descrisi mai sus. Fiecare pas este esential pentru derularea procesului de curatenie.

Intr-un final, ficatul si intregul organism va vor fi recunoscatori pentru efortul depus si va vor rasplati cu o stare de energie si vigoare reInoita!

Sursa: homeopatie-soescu.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii