Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cum să recunoaştem sinuzita şi cum o tratăm

ro

15 Mar, 2015 16:32 1556 Marime text
Majoritatea spun clasic, că au sinuzită, fără însă a şti prea multe detalii legate de modul de apariţie, simptome şi despre cum se pot trata pentru a nu se accentua durerile. Sau dacă chiar asta au. Medicul ORL Gheorghe Comşa ne-a vorbit despre cât de afectaţi suntem de sinuzita invocată de mulţi şi cum ar trebui să evităm aceste probleme, indiferent de vârstă.

Durerea frunţii, a obrajilor, a tâmplelor, a orbitelor sau cea de la nivelul incisivilor, a capului, toate pot fi consecinţa inflamării sinusurilor.  Această inflamare se poate declanşa dintr-o banală răceală sau dintr-o infecţie fungică ce are tendinţa de a se croniciza.

Sinuzita este, practic, o inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte sinusurile paranazale. În jurul nasului sunt mai multe cavităţi săpate în oasele feţei şi ale craniului, iar toate comunică cu fosa nazală. „Ele trebuie să fie pline cu aer. O respiraţie nazală bună aeriseşte sinusurile şi acestea nu suferă. Când apare obstrucţia nazală apare şi obstrucţia sinusală. La început apare un vid, pentru că se resoarbe aerul, după care se transformă şi oferă posibilitatea să se dezvolte microbul”, spune medicul ORL-ist.

Deseori, sinuzita este confundată cu răceala. Diferenţa dintre răceală şi sinuzită constă în faptul că simptomele ce însoţesc răceala, incluzând nasul înfundat, încep să se amelioreze după cinci – şapte zile. În schimb, simptomele atribuite sinuzitelor durează mai mult şi se agravează după şapte zile.

Durerea de cap proiectată în jurul sinusurilor poate să nu apară de la sinuzită. De exemplu, un om cu deficienţe de văz poate avea o cefalee frontală.

Semnele sinuzitei

Pentru a evita confundarea simptomelor altor afecţiuni ce pot apărea la acest nivel, specialistul ne spune care sunt semnele unei sinuzite şi cum putem să le recunoaştem. Primul dintre ele ar fi obstrucţia nazală. Acesta este însoţită de febră, dureri de cap, o stare generală proastă, posibilitatea de concentrare redusă, ochii pot lăcrima, apar secreţiile nazale, dar şi tusea.

Diagnosticul de sinuzită se pune în urma apariţiei semnelor mai sus menţionate, prin examenul medicului, dar şi prin examenul radiologic, care evidenţiază dacă este afectat un sinus, o pereche de sinusuri sau toate. Multă lume se tratează după sfatul farmacistului, al cunoscuţilor care au avut simptome asemănătoare şi nu ştiu că acest lucru le poate pune în pericol sănătatea. De aceea medicii spun că cel mai bun diagnostic şi tratament este dat de specialist.

Trebuie ştiut faptul că există mai multe forme de sinuzită. Cea acută, care se manifestă prin febră, dar şi cea cronică, care nu dă semnele generale atât de severe şi evidente, însă se manifestă printr-o scurgere şi obstrucţie nazală.

Tratamentul medicamentos al sinuzitei cuprinde aerosoli, inhalant şi se poate ajunge, în funcţie de gravitate, până la antibiotice cu spectru larg şi tratament chirurgical.

Tot ceea ce este legat de zona nasului ţine de sezon. Sinuzitele apar în mod deosebit în timpul iernii, dar şi în timpul verii. Medicul ORL-list ne spune, că spre exemplu,o activitate pe care o desfăşurăm vara este foarte dăunătoare sinusurilor. Este vorba despre submersie, înotatul cu capul sub apă, care creează o presiune negativă la acest nivel.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii