Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crinul alb, crăiţele sau panseluţele pot fi mâncate Florile au puteri terapeutice, mai ales dacă le consumăm proaspete

ro

27 May, 2015 00:00 2491 Marime text


V-aţi gândit vreodată că anumite flori pe care le admiraţi pentru frumuseţea sau mirosul lor au, de fapt, şi puteri terapeutice? Probabil că unii vor fi uimiţi de beneficiile lor, mai ales dacă sunt consumate în stare proaspătă. Gătitul cu flori nu este deloc ceva nou, deşi unii o atribuie gătitului avangardist.

Folosite ca garnitură sau acompaniament pentru felurile principale pe bază de carne sau legume, florile nu numai că oferă o aromă şi un gust îmbietoare, atrăgând prin culoare şi dând clasă preparatului, dar sunt şi pline de vitamine, minerale, proteine, grăsimi, amidon şi aminoacizi, substanţe benefice pentru organismul nostru.

La crinul alb, de exemplu, se pot mânca petalele şi bulbul. Se spune că petalele calmează convulsiile epilepsiei, iar extern, pot fi folosite la arsuri, bătături, furuncule, luxaţii, boli reumatismale, carii dentare, otită. Bulbul se foloseşte la panariţii, degerături şi abcese cutanate. Caperele sunt muguri de floare ce se recoltează înainte de a se deschide. Mugurii recoltaţi sunt muraţi sau conservaţi în saramură şi de obicei sunt folosiţi pe post de condimente. Se spune despre capere că intră în categoria alimentelor afrodisiace, împreună cu alte condimente precum scorţişoara şi cuişoarele, dar şi că gustul picant al acestor muguri exotici aduce aminte consumatorilor de fructul interzis din mitologie.

Florile de isop au un gust subtil de anason şi lemn dulce şi sunt folosite la prepararea faimosului lichior Chartreuse. Le poţi găsi des în amestecuri de condimente bouquet garni şi le poţi folosi la supe de cartofi sau mâncăruri mai grase (proaspete, în stare uscată îşi pierd mult din aromă). Violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile, graţie aromei lor dulci şi parfumate. Modul cel mai creativ de a te bucura de aceste petale în bucătărie este însă să le cristalizezi (adică să le ungi cu albuş şi să le presari cu zahăr pudră), pentru a le folosi în salatele de fructe, în cocktail-uri şi în băuturile cu gheaţă sau la decorarea budincilor, a prăjiturilor cu glazură. Celebra panseluţă este în întregime consumabilă, având o aromă fină de mentă. Se utilizează, în special, pentru ornarea prăjiturilor. Şi crăiţele sunt comestibile, având un gust plăcut de lămâie. Turcii le folosesc împreună cu busuioc, coriandru şi leuştean, la mâncăruri cu carne şi la pilafuri.
Trandafirii sunt preferaţi ca materie primă pentru apa de roze, un produs secundar al procesului de fabricare a parfumului. În plan gastronomic, trandafirii sunt folosiţi în prepararea unei game destul de variate de dulciuri, de la gemuri la siropuri şi şerbet şi pot totodată orna diverse preparate culinare. În ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, este bine să ştiţi că petalele multor specii de trandafiri sunt bogate în vitamina C, un nutrient esenţial vieţii. Odată recoltate, florile au o perioadă de viaţă de până la şase zile, aşa că e bine să le consumaţi înainte de termenul acesta.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii