Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
09:23 22 11 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Coaja țelinei conține cele mai multe substanțe antibiotice din plantă

ro

06 Nov, 2017 00:00 237 Marime text
Țelina urcă în topul listei de alimente care ajută la atenuarea simptomelor alergiei alături de morcovi, ghimbir, mentă, pătrunjel, mușețel și varză, informează Agerpres.ro.
 
Și nu în ultimul rând este un afrodisiac natural și poate fi folosit cu succes în curele de slăbire. Curele de țelină pot conduce la apariția fotodermatitelor (sensibilitate exagerată a pielii la radiația solară). De aceea, persoanele ce consumă țelină în cure intensive nu trebuie să se expună la soare puternic, fără să folosească creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiațiilor ultraviolete. În cazul aplicațiilor externe cu țelină, expunerea la soare este strict interzisă, vreme de minimum 24 de ore.
 
Esențial de știut este că substanțele cu proprietăți vindecătoare se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care de obicei gospodinele o curăță și apoi o aruncă, nefiind consumată. Ea conține cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția contra radicalilor liberi, în întărirea imunității și a rezistenței noastre la factorii de mediu agresivi. Sub coaja cea bogată în vitamine, se află calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier, adică mai toate mineralele cu rol în menținerea sănătății sistemului nervos și a celui endocrin. Ca atare, pentru a fi eficientă în terapie, țelina trebuie consumată cu tot cu coajă și în stare crudă.
 
Ca o concluzie finală, toate părțile plantei ar trebui să fie nelipsite din alimentația noastră curentă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii