Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

diversificare.ro Chives, sora mai delicată a cepei

ro

23 May, 2015 07:20 1632 Marime text


Chives (Allium schoenoprasum) este cea mai delicată membră a familiei Allium, din care mai fac parte șalota, usturoiul, ceapa sau prazul. Se crede a fi originară din Marea Britanie, însă rar este găsită sub forma ei sălbatică, în mod deosebit în Alpi, păşunile stâncoase din emisfera nordică fiind propice pentru dezvoltarea ei naturală. La fel ca surorile ei, chives este cultivata nu doar pentru aroma ci şi pentru proprietăţile sale curative.

Ce substanțe nutritive conține chives și care sunt beneficiile pe care le aduce?

Chives este un aliment bogat în substanţe nutritive, sărac în calorii însă bogat în vitamine, minerale şi antioxidanți. Alicina conţinuta de plantele din familia cepei este cunscuta pentru proprietăţile antibacteriene, ceea ce face din chives un bun dezinfectant şi fungicid, deşi într-o mai mică măsură decât usturoiul sau ceapă. Chives poate relaxa stomacul în caz de indigestie şi ajuta în prevenirea bolilor cardiace. Doar o lingură de chives tocat asigura 3% din doză zilnică recomandată de vitamina A şi Vitamina C. Conţine în cantităţi mai mici vitamina K, folati, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi colină, o vitamină care intervine în degradarea acizilor graşi şi a glucozei și cu efecte benefice pentru somn, memorie şi dezvolatrea muşchilor.
Întreaga familie Allium, conţine compuşi organosulfur, având efect dovedit în tratarea sau prevenirea anumitor tipuri de cancer precum cel de stomac, prostată sau de esofag.  Folatii conţinuţi de chives pot ajuta în tratamentul depresiei prin prevenirea secreţiei de hoocisteina în exces, fapt ce ar împiedica producerea de serotonină, cunoscută ca „homonul fericirii”, dopanina şi norepinefrina, care afectează atât starea de spirit cât şi somnul şi apetitul.

Articolul integral îl puteți citi pe diversificare.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii