Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai importante modificări ale contractului-cadru din sănătate Ce servicii medicale primim în plus în baza asigurărilor

ro

18 Jun, 2016 00:00 2356 Marime text
Guvernul României a aprobat noul contract-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 - 2017. Mai exact, HG 161/2016 va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016. Principalul obiectiv al acestui contract-cadru este acela de a asigura funcţionarea coerentă a sistemului sanitar românesc.
 
Prin noul contract-cadru, vor fi puse la dispoziţie mai multe servicii pentru asiguraţi. De asemenea, este avută în vedere suplimentarea valorii plăţilor pentru medicina de familie şi tratamentul ambulatoriu, astfel încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile ordonanţei de urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar.

Modificările care vizează asistenţa medicală primară:

Începând cu 1 iulie, medicii de familie vor acorda gratuit avizele epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi adeverinţele medicale pentru preşcolari şi elevi. De asemenea, elimină serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Modificările care vizează medicina dentară:

Minorii vor beneficia, de la 1 iulie 2016, de două consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni, în prezent. Pentru adulţi, se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al cangrenei.

Modificările pentru asistenţa medicală ambulatorie:

Unităţile medicale de stat sau cele private care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care asigură asistenţă în ambulatoriu sunt obligate ca, începând cu 1 iulie 2016, să introducă printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast; să renunţe la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului, iar managerii unităţilor sanitare să revizuiască reglementările referitoare la situaţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.
 
Totodată, unităţile medicale de stat şi cele private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să introducă noi proceduri de diagnosticare (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii), dar şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

Modificările pentru asistenţa medicală spitalicească:

Spitalele de stat sau cele private care au contracte ce decontează anumite servicii de către Casa de Asigurări, care sunt furnizori de servicii de spitalizare de zi dar nu au şi spitalizare continuă, începând cu 1 iulie 2016, trebuie să asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum şapte ore/zi. Pentru pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru  internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu va mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.
 
Decontarea serviciilor efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate în secţiile/spitalele de bolnavi cronici. Pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie, după caz.

Modificări pentru farmacii:

Pentru farmacii se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate sesizează neconcordanţe între cantitatea de medicamente/materiale sanitare eliberată şi cea achiziţionată. Asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă (pentru copiii cu malformaţii congenitale având vârsta peste trei ani).
 
În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere a dispozitivelor medicale contractate, Casa De Asigurări de Sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii