Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce este lupinul şi cum poate fi preparat

ro

24 Jul, 2015 16:05 2296 Marime text
Lupinul este o plantă erbacee, care face parte din familia leguminoaselor. În ţara noastră, această plantă este cunoscută şi sub denumirea de niprală. Fructele plantei cresc sub formă de păstaie. Lupinul conţine aproximativ cinci boabe (seminţe), numite lupine. Printre varietăţile de lupin folosite în alimentaţie, se numără lupinul alb, lupinul galben şi cel albastru.
 
Toate tipurile de lupine trebuie preparate după o metodă specifică, înainte de a fi consumate. Aceasta presupune înmuiatul lupinelor în apă sărată, timp de mai multe zile. În ţările mediteraneene şi orientale, lupinele sunt consumate la fel precum alunele. Seminţele conţin glucide, lipide, proteine, alcaloizi, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici şi acizi graşi. Sunt probiotice, ajutând la dezvoltarea bacteriilor bune în organism. Lupinele au căpătat o atenție considerabilă în ultimul timp, în special în rândul consumatorilor vegani, deoarece are o paletă largă de întrebuințări alimentare, de la cârnați vegetarieni, la tofu de lupin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii