Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cauze şi tratamente ale chisturilor sinoviale

ro

16 Mar, 2015 13:19 35378 Marime text
Corpul uman este un tot unitar permanent în schimbare, în funcţie de factorii la care este expus. Cu cât îl supunem mai mult agresiunilor mediului înconjurător, cu atât schimbările sunt mai dese, iar în privinţa multor modificări care au loc în corp nu găsim răspuns, decât atunci când ajungem la medic. Aşa se întâmplă şi cu chisturile sinoviale. Sunt persoane care ajung la medicul ortoped pentru că îşi descoperă nişte formaţiuni, aflate de regulă la încheietura pumnului, fie pe partea dorsală a mâinii fie mai rar – la nivelul ante-piciorului. Sunt rotunde, relativ dure, aflate sub piele şi pe care pielea alunecă, oscilează între mărimea unui bob de mazăre până ajung cât o măslină. Acestea ne sperie cu atât mai mult cu cât la palpare par destul de dure şi au o consistenţă care mimează la un moment dat consistenţa osoasă. În realitate, sunt doar aceste inestetice şi deseori dureroase chisturi sinoviale.

Medicul ortoped Marius Enescu, unul din cei mai buni specialişti pe care îl are Constanţa la acest moment ne-a explicat, pe înţelesul tuturor, cum trebuie să evităm apariţia acestora, cum să le tratăm şi când este nevoie de intervenţia chirurgicală pentru a le îndepărta. Un lucru este cert: specialistul recomandă să le tratăm, indiferent prin ce metodă, numai să nu ignorăm această problemă.

Dr. Enescu ne avertizează că mecanismul de producere a acestor chisturi este facilitat, probabil, şi de o predispoziţie genetică a persoanei care se confruntă cu acest tip de problemă şi o laxitate a ţesutului conjunctiv la nivelul ligamentelor, tendoanelor, capsulelor articulare. Practic, materialul fibros din care acestea sunt făcute este mai slab, iar acesta este ceva moştenit.

Cum se produce un astfel de chist? Este pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător. „Acestea apar în zonele unde se transmit forţe importante, în zonele articulare, a oaselor carpiene, unde, în urma unei suprasolicitări mecanice poate apărea o «herniere» a unei cantităţi de lichid sinovial este propulsat spre suprafaţă cu presiune. Acest lichid «ia în cap» o porţiune din capsula articulaţiei din zona carpiană şi o umflă, transformându-se într-o capsulă plină cu lichid sinovial. Presiunea mare a lichidului din interior face ca această sferă ce apare să fie şi dură”, ne spune medicul.

Trebuie ştiut faptul că evoluţia lor este capricioasă de cele mai multe ori. Apar la o perioadă anume după ce zona de încheietură a avut un traumatism. Este de ajuns, de exemplu, ca o persoană de sex feminin să ridice, prin smulgere, o sacoşă sau ceva mai greu pentru ca un astfel de accident articular să se întâmple. Deşi astfel de situaţii au loc în mod deosebit la persoane predispuse.

Uneori pot dispărea de la sine sau în urma unui masaj mai viguros cu substanţe antiinflamatoare, unguente. Nu unguentul este cel care îl face să dispară ci masajul care “rupe” cămaşa acestui chist iar lichidul se disipează. Ele pot dispărea, dar la fel de bine pot reapărea, fie pe o bază mai mare sau se poate întâmpla ca dintr-unul existent, mai mare, să iasă altul mai mic şi mai dur, astfel încât să se formeze un fel de ciorchine.

Tratament şi intervenţii

Unele din aceste chisturi sunt dureroase, creează disconfort, pot limita mişcările articulare sau pot crea fenomene de compresiune pe structurile de vecinătate – vase de sânge şi nervi şi atunci să producă şi alte perturbări sau dureri şi mai mari. Medicul Marius Enescu spune că  există trei etape terapeutice care se pot urma. Primul tratament este de primă intenţie, cu medicamente antiinflamatoare, pastile, asociate cu antiinflamatoare, pe o perioadă de 10 – 14 zile. Rezultatele, în acest caz, sunt destul de tardive şi inconstante. O a doua metodă terapeutică, în cazul în care nu obţinem rezultate cu prima, este ceva mai invazivă. „Puncţionăm aceste chisturi, extragem excesul de lichid din ele şi imobilizăm acel segment de membru al pacientului, timp de 10 – 14 zile, într-o atelă gipsată. Această metodă se aplică pentru a facilita vindecarea şi cicatrizarea breşei capsulare prevenind astfel presiunile care o pot menţine deschisă tot timpul. Dacă breşa ar fi menţinută deschisă mai mult de două – trei săptămâni, atunci ea s-ar putea permanentiza. Există riscul de reapariţie după extragere, de aceea noi suprasolicităm terapeutic, în sensul că, după extragerea lichidului „lăsăm în urmă” un medicament, un cortizon, de uz topic, care va rămâne cantonat în zona chistului şi care va asigura scăderea inflamaţiei locale şi cicatrizarea corectă a breşei respective. Astfel, odată cu imobilizarea şi cu aplicarea cortizonului, breşele se închid în 10 – 14 zile şi fac imposibilă o avansare a lichidului sinovial decât poate cu crearea unui alt chist, în altă zonă”.

Specialistul spune că recidiva în urma puncţionării şi a infiltrării medicamentoase este destul de rară, dar există şi atunci se ajunge la cazurile când pot primi indicaţii chirurgicale, de extirpare. „Uneori se merge până în profunzime, dacă sunt chisturi provenite, de exemplu, din regiunea pumnului, din spaţiul articular intercarpian sau radiu carpian. Acestea vor fi rezecate din spaţiul articular dintre oase. În urma rezecţiei, dacă există suficient material biologic, se suturează breşa respectivă astfel încât ea să nu mai poată fi utilizată pentru o reformare a acestui chist. Simpla prezenţă a unui corp străin pune presiune pe ţesuturile din jur şi creează fenomene de frecare şi suprasolicitare mecanică”, a adăugat medicul. Intervenţia se face cu anestezie locală, pentru confortul pacientului, dar se poate recurge şi la o anestezie mai consistentă şi mai profundă, anestezie generală de scurtă durată.

După rezecţia unui astfel de chist pot rămâne ceva complicaţii. Este bine ca atunci când se întâmplă acest lucru, să se rezece cât mai profund, nu numai partea superioară, în mod artificial. „Am avut surpriza să găsesc astfel de chisturi care erau crescute unul din celălalt. Pentru acest motiv el se extirpă razant cu osul, de la interiorul articular. Dezavantajul acestei intervenţii este că ele lasă cicatrice care, de cele mai multe ori, nu pot fi evitate. Hotărârea de a te opera sau nu este foarte importantă mai ales dacă chistul sinovial este situat într-o zonă nepotrivită, spre exemplu, la mâna dreaptă”, a mai adăugat medicul ortoped Marius Enescu.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ingrid 06 Jul, 2017 06:24 M-am operat de un chist sinovial in 2009 ce a reaparaut in iunie 2017; ac s-a format in timp de cateva saptamani relativ rapid. Avand 2 noduli la tiroida, am decis sa fac un tratament cu suc de telina (frunze verzi/lungi). Spre suprinderea mea, am constat ca in decurs de numai 6 zile a disparut complet chistul sinovial. Nu sunt medic de profesie si nu imi explic rezultatul dar sper sa va ajute acest tratement natural. Un suc dintr-o telina, 3-4 mere decojite si sfecla rosie (optional un morcov).