Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Apa, un element vital pentru sănătatea organismului

ro

27 Jul, 2015 00:00 2241 Marime text
Apa este un element vital pentru sănătatea organismului şi reprezintă o parte considerabilă din greutatea acestuia. Din masa corporală a omului, mai mult de jumătate îi revine apei. O persoană poate trăi mai multe zile fără hrană, însă fără apă nu rezistă mai mult de două zile. Aşadar, apa reprezintă un nutrient vital, care se regăseşte în toate celulele organismului. Ea are un rol esenţial în digestia alimentelor, în activitatea creierului şi hidratarea corpului. În lipsa unei cantităţi corespunzătoare de apă, organismul nu poate funcţiona în parametri normali.
 
Apa are numeroase proprietăţi, ea menţine volumul sângelui, ajută la realizarea diferitor reacţii chimice în celule şi este eficientă pentru eliminarea toxinelor din organism. Rolul principal al apei este acela de transport, dar mai contribuie şi la dizolvarea unor substanţe. De asemenea, apa menţine temperatura normală a corpului, asigură un nivel eficient de hidratare şi influenţează pozitiv activitatea creierului. Pentru îmbunătăţirea modului de funcţionare a organismului, este necesar consumul apei în anumite momente ale zilei. De exemplu, un pahar cu apă consumat imediat după trezire ajută la activarea organelor interne, iar un pahar de apă consumat înainte de masă ajută la o digestie mai bună.
 
Corpul unui adult conţine aproximativ 70% apă şi, odată cu înaintarea în vârstă, acest procent se micşorează. Dacă se ajunge la nivelul de 50%, omul nu poate supravieţui. Lipsa apei duce la deshidratarea ţesuturilor şi la apariţia unor dureri localizate în diferite organe ale corpului. Consumul echilibrat de apă, alături de un stil de viaţă sănătos asigură buna funcţionare a organismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii