Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infertilitatea Analizele care îți spun adevărul

ro

06 Jun, 2015 00:00 2945 Marime text
În jur de 10 - 15% dintre cupluri se confruntă la un moment dat cu probleme de fertilitate. Dacă sunt diagnosticate corect și tratate în consecință, majoritatea cauzelor ce împiedică sarcina pot fi înlăturate în timp. Analizele medicale recomandate în aceste cazuri te vor lămuri dacă este vorba despre probleme ale spermatozoizilor, ale ovarelor sau dificultăți în procesul de unire, disfuncții uterine sau ale trompelor, infecții sau alți factori imunitari.

Analize de fertilitate

În momentul în care cuplul ajunge în fața specialistului, prima metodă de investigare a bărbatului este anamneza, ceea ce înseamnă interogatoriul pacientului din punct de vedere al istoricului medical.
Astfel, medicul specialist poate depista tulburări de dinamică sexuală sau poate obține informații legate de fertilitatea membrilor familiei. În primul caz, se recoltează dozări de testosteron plasmatic sau alți hormoni specifici. Urmează o serie de analize care cuprind spermogramă și spermocultură. Pentru pacienții cu infertilitate documentată (contact sexual neprotejat timp de minim un an), pot fi utile o serie de investigații.

Pentru partener

Spermograma este un test al a fertilității masculine care evaluează anumite caracteristici ale spermei și ale spermatozoizilor. Prin intermediul spermogramei, se pot observa numărul și calitatea spermatozoizilor și capacitatea lor de a fecunda. Recoltarea spermei se face după 2-5 zile de abstinență și se recoltează într-un vas steril. De preferat, acest lucru se face în laborator. Dacă trece mai mult de o oră, spermatozoizii mor, iar citirea spermogramei este falsă. Recoltarea se poate face și acasă, însă în acest caz recipientul trebuie transportat la temperatura corpului, în maximum 30 de minute, scrie desprecopii.ro.
Spermocultura înseamnă depistarea anumitor germeni sau microbi în spermă care, prin prezența lor, modifică spermatozoidul. Dacă se depistează vreun microb, tot în laborator se efectuează o antibiogramă prin care se selectează antibioticul potrivit pentru anihilarea germenilor.
 
Și în cazul femeii, primul pas este anamneza, prin intermediul căreia se obțin informații despre data primei menstruații, despre istoricul medical al mamei, surorii sau bunicii pacientei. Aceste informații sunt foarte importante, deoarece, în funcție de ele, se poate pune un diagnostic corect. Dacă pacienta a avut prima menstruație la 10 ani, menopauza va apărea mai devreme. În caz contrar, dacă prima menstruație a apărut la 16 ani, pacienta va intra la menopauză cu câțiva ani mai târziu, deoarece numărul foliculilor moșteniți genetic este suficient de mare. Caracterul ciclurilor menstruale este important în stabilirea stării de anovulație. Dacă pacienta are un ciclu scurt de 23 - 24 de zile, este aproape sigur că nu a avut ovulație. Același lucru se întâmplă și în cazul unui ciclu de 30 - 35 de zile. Alte întrebări pot fi legate de posibilele infecții genitale, intervenții chirurgicale, sarcini anterioare sau avorturi.

Pentru parteneră

Analize de sânge - determină nivelul hormonilor implicați în ovulație și depistează eventualele infecții.
Biopsia endometrială - este necesară pentru a stabili dacă ovulația are loc sau nu sau dacă mucoasa uterina este pregătită din punct de vedere hormonal să primească o sarcină, arată one.ro.
 
Sursa: one.ro, desprecopii.ro
Sursa foto: copilul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii