Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reflexul lui Pavlov Albinele pot fi dresate să depisteze unele boli

ro

05 Jun, 2015 00:00 1387 Marime text
Portugheza Susana Soares pregăteşte, de peste un an, albine capabile să recunoască mirosul, în cadrul unui proiect specific legat de compuşi chimici ai unor boli ca diabetul, tuberculoza sau cancerul pulmonar, al pielii şi al pancreasului.

Cercetătoarea spune că a pornit de la ideea că albinele pot fi folosite la depistarea unor boli, deoarece au un simţ deosebit al mirosului, cu senzori de 100 de ori mai sensibili decât cei ai omului. Plecând de la această constatare, Susana Soares pregăteşte albinele în doar zece minute, potrivit reflexului lui Pavlov: albinele sunt puse în contact cu mirosul specific, apoi li se administrează o soluţie de apă şi zahăr, astfel încât să asocieze mirosul cu recompensa alimentară.

Nu trebuie să uităm că veninul de albine are proprietăţi antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamaţiilor din corpul uman. Veninul este injectat cu ajutorul unei seringi, dar, în unele cazuri, este folosită chiar înţepătura albinelor. Tratamentul cu venin de albine este recomandat în boli reumatismale, afecţiuni cardiovasculare, aritmii cardiace, ulcer varicos uscat, tromboză, afecţiuni neurologice şi chiar în tratamentul unor forme de cancer.

De asemenea, tratamentul cu venin de albine este indicat în poliartritele infecţioase şi de altă origine, spondiloză, nevrite, sciatică, ulcere trofice ale pielii, plăgi atone, maladii chirurgicale ale vaselor periferice, flebite nesupurate, infiltraţii inflamatorii nepurulente, astm bronşic şi hipertensiune arterială. Veninul de albine are rezultate pozitive şi în tratarea bolilor neurologice şi a bolilor infecţioase ale ochilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii