Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Retenţia de apă, cauze şi tratament naturist

ro

30 May, 2016 00:00 2348 Marime text
Retenţia de apă este una dintre problemele grave cu care se confruntă mai mult de 20% dintre femeile secolului XXI, dar nu numai. Ca manifestare întâlnim două tipuri de manifestări a localizării retenţiei de apă edemul generalizat (inflamaţia apare în întreg organismul) şi edemul localizat (inflamaţia apare numai în anumite zone ale corpului).

Frecvent, chiar şi în cazul adulţilor sănătoşi, apar fluctuaţii de greutate cauzate de reţinerea apei în organism. În mod normal, un om sănătos reţine aproximativ un litru de lichid, care înconjoară celulele şi poartă denumirea de lichid extracelular; în cazul pacienţilor care suferă de obezitate sau supraponderabilitate, organismul reţine peste 2 l de lichid. Tratamentul presupune corectarea şi controlul cauzelor care stau la baza retenţiei de apă în organism. Medicul poate recomanda administrarea unei cantităţi reduse de diuretice pentru a preveni sau pentru a ameliora edemele. În cazurile severe, în care vasele sanguine sunt blocate sau deteriorate poate fi necesară intervenţia chirurgicală. Pentru prevenirea şi tratarea retenţiei de apă în organism puteţi însă adopta un regim alimentar sănătos şi echilibrat şi să reduceţi aportul de sare, hidrataţi-vă în mod corespunzător, practicaţi exerciţii fizice în mod regulat, mergeţi cât mai mult pe jos – pentru a ajuta la desfăşurarea optimă a circulaţiei sanguine, limitaţi consumul de băuturi care conduc la deshidratare, cum ar fi cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul, creşterea aportului de vitamina B – este benefică în eliminarea apei.

Există şi multe remedii naturale pentru retenţia de apă cum ar fi ceaiul de păpădie, sucul de afine, neîndulcit, tinctura de ienupăr, probabil cel mai puternic stimulator al rinichilor, şi totodată, cel mai puternic depurativ din flora europeană. Este de ajutor şi reducerea consumului de sare. Păpădia este bogată în calciu, potasiu, fier, magneziu şi mangan, fapt ce o face să lupte cu retenţia de lichide. Aveţi în vedere că unii oameni sunt alergici la păpădie, iar consumul ei le poate provoca probleme gastrice sau interacţiuni negative cu litiul, medicamentele pentru diabet si cele diuretice. Consultaţi medicul înainte de a utiliza acest remediu.
Alte ceaiuri care fac bine în caz de balonare sunt:

- studeniţă ( în general este conţinută într-un complex de suplimente) fiind un diuretic slab, conţine potasiu, calciu si fier
- frunze de buchu (consumate tot sub formă de suplimente) conţine uleiuri volatile, compuşi de sulf şi flavonoizi
- pătrunjelul este un diuretic natural, poţi bea până la trei căni de infuzie de pătrunjel
- ţelina: seminţele de ţelina au proprietăţi diuretice puternice şi este folosită în special în momentul în care retenţia de apă se datorează artritei
- mătasea porumbului este un bun remediu pentru înlăturarea fluidelor reţinute în ţesuturi
- rozmarinul
- păducelul îmbunătăţeşte tonusul vascular si are efecte diuretice
Mănâncă banană înainte sau după antrenament sau poţi adaugă acest fruct în cereale, smoothie. Bananele conţin potasiu, cel care te ajută să combaţi retenţia de lichide.

Un diuretic natural este varza ce poate fi consumată proaspătă. un alt diuretic natural este sucul de merişor. De asemenea, poţi mânca pepene, salata verde şi castraveţi.
Potasiul ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, deci vă puteţi permite un consum suplimentar de banane, stafide, pastă sau suc de tomate, soia şi fasole albă sau roşie.

La unele persoane retenţia de apă poate fi provocată de intoleranţă la gluten sau la lactoză. În cazul acesta umflăturile apar pe pleoape sau pe degete. Glutenul se află în general în alimentele care conţin grâu, orz, secara iar lactoza o puteţi găsi în lactate în special.
Retenţia de lichide este de asemenea cauzată de nivelul scăzut de proteine, în special albumină, în sânge. Iaurtul este o sursă excelentă de proteine, care reţin sarea şi apa în interiorul vaselor sangvine, prevenind acumularea lor în ţesturi. Consumaţi zilnic unul – două pahare de iaurt pentru a oferi organismului proteinele şi potasiul de care are nevoie.

Expunerea la căldură dilată vasele sangvine făcându-le mai puţin permeabile. Daca aveţi o circulaţie mai proastă a sângelui atunci vă veţi umfla mai uşor cauza căldurii. Nu există soluţii minune împotriva căldurii. Duşurile cu apă rece pe membrele inferioare pot atenua umflăturile. Când căldura este mare, ridicaţi-vă salteaua la nivelul picioarelor facilitând circulaţia sângelui în timp ce dormiţi.
Evitaţi hainele strâmte. O circulaţie sangvină blocată sau incomodată poate favoriza retenţia de apă. Acest gen de umflături se manifestă în general la picioare şi la glezne. Pentru a evita blocarea circulaţiei sangvine, mai ales dacă acesta este mai leneşă, trebuie să evitaţi să purtaţi ciorapi, şosete sau haine prea strâmte.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii