Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Rețete pâine

ro

17 Nov, 2015 00:00 3690 Marime text


Făinoasele dau organismului calorii şi forţă. Făinoasele sunt alimente de bază în hrana omului. Este necesar să se combine făinoasele şi cu alte alimente, ca fructe, carne, legume, lapte ş.a. deoarece ele singure nu sunt suficiente pentru o hrană echilibrată a omului.
 
Făina se obţine din boabele de cereale. Denumirea de cereale provine de la zeiţa romană Ceres care patrona agricultura şi în cinstea căreia se dădeau serbări numite cereale.
lată compoziţia unor cereale la 100 g aliment:
 
Proteine   Grăsimi Zaharuri Calorii Apă
Grâu 10,2 0,9 74 35 13,3
Porumb 9,6 3,8 69,5 40 14,2
Secară 11,5 2 69,6 39 13
Orz 11,3 5,2 67 35 14

Pâinea este un aliment necesar, bogat în glucide, dar nu poate constitui o hrană completă, deoarece este săracă în săruri minerale, grăsimi şi proteine. Se recomandă să nu se consume multă pâine, deoarece îngraşă şi contribuie la mări­rea gradului de ateroscleroză. În comerţ se găseşte pâine preparată după diferite reţete şi foarte gustoasă. Pâinea se poate prepara şi în casă.
 
  • Preparea pâinii
Ingrediente
  • 1 kg făină
  • 30 g drojdie de bere
  • 1 ceşcuţă cu lapte
  • puţină sare
  • 3 linguri cu untdelemn (60 g)
  • 500 g lapte sau apă 
Mod de preparare
Se cerne făina şi se pune într-o cratiţă. Se înmoaie drojdia de bere în puţin lapte şi se pune la căldură să crească. Se face în făină o adâncitură, se pune sare, droj­dia, untdelemnul, laptele şi se frământă bine de tot până se obţine un aluat mai vârtos şi omogen. Se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să crească la loc cald. Se iau doua tăvi înguste, se ung cu untdelemn. Când aluatul a crescut, se împarte în două şi fiecare parte se frământă puţin pe masa de aluat presărată cu faină. Se dă aluatului forma tăvii şi se pune în tavă, lăsându-l să crească la cald. Se acoperă cu un şervet curat. După ce a crescut, se unge cu puţin untdelemn pe deasupra şi se dă ia cuptor.
  • Pâine cu cartofi
Ingrediente
  • 1 kg făină
  • 1,5 kg cartofi
  • 50 g drojdie de bere
  • sare
Mod de preparare
Se spală cartofii şi se fierb în coaja lor. Se curăţă de coajă şi după ce s-au răcit se dau prin maşina de tocat. Se adaugă drojdia înmuiată în puţin lapte sau apă, apoi fina şi se frământă bine totul. Nu se pune apă. După ce aluatul a fost foarte bine frământat şi se desprinde de pe mâini, se lasă la cald să crească, acoperind cratiţa un şervet curat; se lasă 2 ore. Apoi se ia aluatul şi se fasonează pe masă. Pâinile se pun în tăvi presărate cu făină şi se dau la cuptor unde se lasă 3/4 ore.
  • Pâinițe romane
Ingrediente
  • 350 g făină
  • 1/2 pahar lapte
  • 15 g drojdie de bere
  • 3 ouă întregi
  • 125 g unt
  • 125 g zahăr
  • 1 lingură cu suc de portocale
  • 1 gălbenuş
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia în lapte călduţ şi se amestecă cu 2 linguri cu făină, până se obţine o pastă moale. Se pune vasul deasupra peste un alt vas cu apă călduţă şi se lasă aco­perit, să crească. Se ia apoi un vas mai larg, se pune restul de făină, un ou, 1/2 linguriţă cu sare şi se frământă cu vârful degetelor. Se adaugă al doilea ou şi se frământă mereu bătând pasta. Se adaugă untul înmuiat, dar nu topit, zahărul şi sucul ce portocale. Se frământă bine şi când pasta este destul de omogenă se adaugă drojdia şi se frământă până ce aluatul se desprinde de pe vas. Se lasă să crească timp de mai multe ore. Apoi se pune aluatul pe planşeta de aluat pe care se pre­sară faină, se întinde un sul, se taie bucăţi şi se întinde puţin cu palma făcând apoi la mijloc o adâncitură iar marginea se crestează cu cuţitul. Se unge tava cu unt, se pun pâiniţele, se ung cu gălbenuş şi se dau la cuptor 30 minute.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii