Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Prăjituri cu fructe

ro

25 Oct, 2015 00:00 5401 Marime text


Prăjiturile cu fructe sunt foarte apreciate deoarece aluatul nu este prea gras şi nici prea dulce, iar fructele sunt bogate în vitamine.
  • Prăjitură cu unt şi cireşe

Ingrediente
6 gălbenuşuri
12 linguri (360 g) cu zahăr
100 g unt
11 linguri (220 g) cu făină
1 vîrf cuţit bicarbonate
6 albuşuri bătute spumă
1 kg cireşe fără sâmburi

Mod de preparare
Se freacă foarte bine gălbenuşurile cu zahăr, până devine ca o spumă. Se adaugă untul frecat spumă, apoi faina amestecată cu bicarbonatul. La urmă se pun albuşurile spumă şi se încorporează uşor, de jos în sus. Se unge tava cu unt, se toarnă compoziţia, se aşează cireşele deasupra şi se dă la cuptor.
  • Prăjitură cu untdelemn şi cireşe

Ingrediente
2 ouă
1-1/2 pahar (300 g) cu zahăr
1 -1/2 pahar (375 g) cu lapte
1/2 pahar (120 g) untdelemn
300 g făină
1 kg cireşe sau vişine fără sâmburi
1 praf de copt
Mod de preparare
Se freacă bine ouăle cu zahăr până se albesc. Se adaugă puţin câte puţin laptele, apei untdelemnul tot câte puţin şi se amestecă bine. Se pune făina în ploaie şi praful de copt şi se amestecă. Se încorporează fructele, amestecând uşor. Se unge tava cu unt, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. Când este gata se taie caldă.
  • Prăjitură cu vişine, caise sau prune

Ingrediente
6 ouă
280 g unt sau margarină
280 g zahăr
280 g făină
1 kg vişine, caise sau prune fără sâmburi

Mod de preparare
Se freacă untul cu zahăr până devine ca o spumă. Se adaugă câte un gălbenuş şi se amestecă, apoi se încorporează făina, vanilia şi albuşurile spumă. Se unge tava cu unt şi se pudrează cu făină. Se toarnă compoziţia şi deasupra se aşează fructele fără sâmburi. Se dă la cuptor. Se taie după ce s-a răcit şi se pudrează cu zahăr pudră.
  • Prăjitură cu vişine

Ingrediente
1 pachet de unt sau margarină
5 ouă
300 g zahăr
1 praf de copt stins cu zeamă de lămâie
vanilie
150 g lapte (7-8 linguri)
380 g făină
1 kg vişine fără sâmburi

Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu untul foarte bine, se adaugă zahărul şi se freacă până devine spumă. Se pune coaja de lămâie, vanilia, apoi făina cu praful de copt şi se încorporează bine de tot. La urmă se adaugă albuşurile spumă şi se amestecă uşor, de jos în sus. Se unge tava cu unt, se pudrează cu făină, se toarnă compoziţia şi deasupra se aşează vişinile, tăvălite în prealabil prin făină. Se dă la cuptor. Când s-a copt se scoate din tavă şi se taie după ce s-a răcit şi se pudrează cu zahăr pudră.
  • Prăjitură cu mere I

Ingrediente
300 g făină
150 g unt
2 gălbenuşuri
4 linguri cu lapte
3 linguri (50 g) cu smântână
2 linguri cu zahăr
un vârf de cuţit scorţişoară
stafide
1 vîrf cuţit sare
1 kg mere
vanilie

Mod de preparare
Merele se spală, se rad pe răzătoare mare, se amestecă cu zahăr după gust şi se pun pe foc mic până scade zeama. Se amestecă din când în când să nu se prindă de cratiţă. Apoi se adaugă scorţişoara pisată şi stafidele. Se freacă bine untul cu făina, se adaugă gălbenuşurile, zahărul, sarea şi vaniliea. Se adaugă laptele, smântână şi se frământă bine. Ze întind două foi: una se aşează în tava unsă cu unt şi presărată cu faină. Pe ea se aşează un strat de mere. Deasupra se pune foaia a doua, se unge cu unt şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Când se scoate din cuptor se pudrează cu zahăr.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii