Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețeta zilei Savarine. 4 rețete de savarine originale

ro

04 Jan, 2016 09:33 4713 Marime text


Savarina a fost creată de cunoscutul gastronom francez Brillat-Savarin.
  • Savarină cu sirop şi rom

Ingrediente
  • 500 g făină
  • 1/2 ceaşcă lapte
  • 30 g drojdie
  • 5 ouă
  • 4 linguri zahăr (120 g)
  • 250 g unt
  • sirop şi rom
Mod de preparare
Se iau două linguri cu făină şi se opăresc cu laptele clocotind. Se bate bine până se răceşte. Se dizolvă drojdia în lapte călduţ şi se toarnă peste faina opărită şi răcită; se acoperă şi se pune la loc cald să crească. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi apoi se amestecă cu albuşurile spumă. Se adaugă făina şi se amestecă bine şi apoi se încorporează şi plămădeala crescută. Se toarnă, puţin câte puţin untul topit şi se frământă bine. Se pune apoi la ioc cald şi se lasă să crească. După ce a crescut, se pune în forme de savarină şi se dă la cuptor. Când s-a copt, se scoate din cuptor şi se opăreşte de cald cu sirop de zahăr amestecat cu puţin rom.
  • Savarină „rapid" cu sirop de vanilie

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 2 linguri cu zahăr pudră (50 g)
  • 2 linguri pesmet alb, fin
  • o ceaşcă cu sirop de zahăr fiert cu 1/2 baton vanilie
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până se albesc şi se adaugă albuşurile spumă; se amestecă apoi cu pesmetul. Se unge o formă cu unt şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor. Când s-a copt, se scoate şi se însiropează cu sirop de vanilie.
  • Savarină cu portocale

Ingrediente
  • Un aluat preparat ca pentru pandișpan, din făină, zahăr şi ouă, în formă rotundă şi copt; 4 portocale, 1 păhărel cu rom.
  • Pentru cremă: 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 75 g făină, 1/2 l lapte, fructe zaharisite.
Mod de preparare
După ce s-a copt se taie blatul în trei părţi orizontale. Se curăţă portocalele, se taie felii subţiri şi egale, având grijă să se strângă sucul într-o farfurie. Se amestecă, sucul cu romul şi se însiropează foile cu el. Se prepară crema din ouă bătute cu zahăr, făină şi lapte şi se pune la foc mic, amestecând până se îngroaşă. Se lasă să se răcească. Se tapetează forma în care s-a copt blatul cu felii de portocale. Se aşează apoi câte o foaie de pandișpan şi se acoperă cu cremă şi cu felii de portocale. Deasupra se pune o foaie de pandișpan şi se apasă bine. Se lasă să se răcească timp de 3 ore. apoi se răstoarnă pe un platou şi se decorează cu fructe din dulceaţă.
  • Savarină cu pesmet

Ingrediente
  • 8 ouă
  • 8 linguri cu zahăr (240 g)
  • 8 linguri cu pesmet
  • vanilie
  • coajă de lămâie
  • rom
  • un pahar de sirop făcut din 5 linguri zahăr (150 g), şi coji de portocale fierte în 1 - 1/2 pahar apă
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până devin ca o spumă. Se bat albuşurile spumă tare şi jumătate din cantitatea lor se amestecă uşor cu gălbenuşurile. Se adaugă pesmetul şi apoi cealaltă jumătate de albuş. Se unge cu unt o formă de savarină, se presară cu pesmet se toarnă în ea compoziţia şi se dă la cuptor. Când este coaptă se toarnă peste ea siropul cald amestecat cu un păhărel de rom. Se scoate din formă după ce s-a răcorit, se dă la rece şi se serveşte cu frişcă.
 
Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii