Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preparate Culinare by Poliana Tiramisu

ro

04 Dec, 2014 00:00 3913 Marime text


Tiramisu, dulcele italian atat de popular si indragit, are la baza, in reteta originala, o crema de mascarpone si galbenusuri, cu vin de Marsala, distribuita pe straturi de piscoturi inmuiate in espresso. Desigur, exista nenumarate adaptari, de la adaugarea albusurilor batute spuma si pana la folosirea anumitor lichioruri sau brandy il loc de vin de Marsala. In adaptarea mea am adaugat retetei clasice niste frisca, pentru a face crema de mascarpone mai pufoasa si mai usoara. Va recomand, indiferent de variatiuni, sa nu renuntati la vinul de Marsala, alcoolul lui se va evapora pe bain marie, insa aroma lui va face diferenta. In caz ca nu gasiti vin de Marsala puteti folosi un alt vin licoros pe care il aveti la indemana, spre exemplu Lacrima lui Ovidiu.

Ingrediente (12 portii)
galbenusuri 8
zahar 120 grame + 2 linguri
vin de Marsala 400 ml
mascarpone 750 grame
frisca 500 grame
piscoturi 500 grame
espresso 400 ml

Mod de preparare

Galbenusurile se freaca cu cele 120 de grame de zahar pana se albesc. Se pune crema pe bain marie, amestecand continuu. Treptat se incorporeaza 150 ml de vin. Crema se tine pe foc, amestecand mereu cu un tel, pana se ingroasa, aproximativ 7-8 minute. Se lasa deoparte sa se raceasca. Mascarpone se pune intr-un bol mare si se mixeaza. In mascarpone se incorporeaza crema de oua racita. Frisca se bate pana se intareste si se incorporeaza in crema de oua si mascarpone cu grija, cu ajutorul unei palete. Espresso-ul, cele 2 linguri de zahar si 250 ml de vin se amesteca. Piscoturile se inmoaie in acest amestec, introducandu-le cu partea acoperita cu zahar in jos, nu mai mult de o secunda.

Se asaza primul rand de piscoturi intr-o tava (eu am folosit una cu dimensiunile de 35 x 25 cm), pe latul acesteia. Se pune deasupra jumatate din crema si se intinde uniform. Restul de piscoturi, inmuiate la fel, se asaza peste crema, pe lungul tavii de data aceasta. Se intinde si restul de crema. Se da tava la rece cateva ore inainte de a taia prajitura. Se pudreaza cu cacao la servire.

https://www.preparate-culinare.ro/deserturi/73-tiramisu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii