Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:13 21 01 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Lumea Poeziilor Radu Gyr – Metanie

ro

12 Mar, 2015 00:00 930 Marime text
Doamne, fă din suferinţă,
Pod de aur, pod înalt,
Şi din lacrima velință
Pentru-un pat adânc şi cald.
 
Din lovirile nedrepte
Aur facă-se şi vin.
Din înfrângeri, scări şi trepte,
Din căderi, urcuş alpin.
 
Din veninul pus în cană
Fă miresme ce nu pier.
Şi din fiecare rană
o cădelniţă spre cer;
 
Şi din orișice dezastru
sau crepuscul stins în piept,
Doamne, fă lăstun albastru
şi un zâmbet înţelept.

Despre Radu Gyr

Născut în anul 1905, la Câmpulung Muscel, Radu Gyr a fost un poet, dramaturg, eseist şi gazetar român, fiul actorului craiovean Coco Demetrescu.

Radu Gyr, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, a fost membru de seamă al Mişcării Legionare şi conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. A debutat la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic „În munţi”, iar editorial, în anul 1924, cu volumul „Linişti de schituri”.

În decursul vieţii, a fost de mai multe ori laureat al Societăţii Scriitorilor Români. Radu Gyr a colaborat cu revistele „Gândirea”, „Gândul românesc”, „Sfarmă-Piatră”, „Revistă dobrogeană”, „Axa”, dar şi cu ziarele „Cuvântul” şi „Buna Vestire”. A scris şi poveşti pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu. După detenţia din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, Radu Gyr a fost închis şi în timpul regimului lui Ion Antonescu.

În 1942, a publicat volumul „Poeme de război”, care a fost cenzurat. Trei ani mai târziu, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor”, fiind condamnat la 12 ani de detenţie politică. După ce a revenit acasă, a fost arestat din nou şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, considerată un mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.

Ti-a placut articolul?

Comentarii