Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Pofta de mișcare, nu poftă de mâncare!

ro

20 Sep, 2015 00:00 2576 Marime text



Discutam recent pe un mail cu o pacientă despre efectele resimțite după ce a luat un preparat pentru susținerea și detoxifierea ficatului.

Și îmi spunea că au dispărut ”poftele haotice” de a mânca fel și fel de amestecuri – în schimb a apărut nevoia corpului ”de a se întinde” și apoi, de a face mișcare. Așa că s-a înscris la…..aikido!

Pentru că doamna respectivă are un organism extrem de reactiv și sensibil, a simțit foarte direct (și foarte bine) legăturile existente între diferitele părți ale corpului nostru. În special – între ficat și tendoane / articulații / mușchi.

Cele mai multe dintre durerile articulare – musculare – și de membre, în general – sunt dureri generate de probleme (”intoxicații”) ale ficatului.

Durerile de genunchi și de umeri – în mod deosebit – sunt legate de suferința ficatului.

Dar și toate celelalte dureri articulare – inclusiv cele ale coloanei vertebrale.

Proasta funcționare a ficatului apare atunci când acesta este atât de ocupat de detoxifiere (cheltuiește toată energia sa disponibilă pe ”curățenie”) că nu mai are timp și pentru generarea de energie necesară întregului organism. De aceea apare somnolența, lipsa de chef, oboseala și starea generală de slăbiciune. Toți cei care au avut hepatită știu că somnolența și nevoia de a dormi mult (de a sta în pat) este caracteristică acestei probleme.

Ficatul nostru este foarte sensibil acum în toamnă.

Toată vara a fost supus ”bombardamentului” înghețatelor, amestecurilor de alimente și mai ales ”amestecurilor” de stimuli (cam prea multă ”distracție” – la majoritatea! și prea puțină relaxare).

Așa cum vă mai spuneam și în alte articole – cel mai mare dușman al ficatului sunt ”AMESTECURILE” – indiferent în orice formă.

Amestecurile din mâncare – amestecurile de stimuli (ca la un mall – lumini, mirosuri, zgomote etc), amestecurile de relații (ca la întrunirile sociale), amestecurile de ”treburi” (ca atunci când cineva se ocupă de mai multe activități în același timp) etc etc.

Toate ”AMESTECURILE” îngreunează funcția ficatului și-i determină consum mare de energie.

Reversul acestei direcții – SIMPLITATEA – atât alimentară, cât și în viața zilnic – ușurează sarcina ficatului.

Și acesta reușește să rămână cu suficientă energie cât să poată sprijini corpul și în alte funcții ale sale: mișcarea, dinamica, explorarea, aventura.

Mulți dintre cei are încep să simplifice dieta (și implicit, să-și simplifice viața), sau urmează tratamente de echilibrare și detoxifiere ale ficatului – observă cum își recuperează suficient de multă energie – încât să re-apară cheful de ”mișcare” exact cum era în copilărie. Mișcare dinamică, energică, plină de vigoare – alergare, bicicletă, role, arte marțiale, tenis, înot și multe altele.

După mișcare, pofta de mâncare este complet inhibată. Corpul se simte atât de bine, atât de tonic, atât de energetic, încât nu mai are nevoie de susținerea alimentelor. Mulți dintre noi avem ”impresia” că mâncând, ne putem reface energia, atunci când ne simțim slăbiți și epuizați.

Dar dacă stați să vă gândiți bine – atunci când sunteți obosiți tare de tot – nu mâncarea vă reface, ci un somn bun.

Deci, NU mâncarea este cea care vă dă energie, ci ODIHNA.

În ciuda acestei evidențe pe care am trăit-o fiecare dintre noi, mințile noastre dresate din copilărie de părinți ce ne-au expus de mii de ori mesajul ”mănâncă să ai energie / putere, mănâncă să te faci mare” – vin cu ”propunerea” – în toate stările de slăbiciune – de a consuma diferite ”categorii” de alimente, considerate de noi a ne aduce energie.

Și cum fiecare din această categorie de alimente vine cu efecte secundare considerabile – consumul de mâncare ”normală”, gătită, nu doar că nu ne aduce energie, dar ne mai și ia bruma de energie care mai rămâne în ficat. De aceea, multă lume cu starea de slăbiciune indusă de proasta funcționare a ficatului – tinde să mânănce ”amestecat”, trecând de la una la alta – ba dulciuri, ba făinoase, ba carne, ba lactate, ba ceva sărat, ba ceva acru, apoi iar ceva dulce și tot așa.

Așa cum spuneam, curățarea ficatului, fie prin dieta alimentară ”simplă” (consumului unui singur fel de alimente odată, la o masă – doar pepene, sau doar struguri, sau doar pere), sau a unei combinații simple (de exemplu, cartofi copți cu ardei capia sau roșii) – sau chiar prin post alimentar (cu apă sau cu sucuri de fructe) – alături de folosirea preparatelor naturale pentru curățarea ficatului – determină o echilibrarea a activității acestui organ și o revenire a energiei în întregul corp.

Articulațiile devin mai flexibile, mușchii mai tonici – apare nevoia de mișcare și apare o mai bună coordonare musculară în general.

Îmbunătățirea funcției ficatului se vede și în ameliorarea vederii, în general (existând o altă legătură funcțională între starea ochiului, vedere și starea ficatului) și în mai buna reglare termică (nu ne mai este nici foarte frig, nici foarte cald, putând suporta mai ușor schimbările de vreme).

Ca să nu mai spunem că funcția mai bună a ficatului se vede și la nivelul imunității generale a organismului, a rezistenței sale la îmbolnăviri și a rezistenței sale, generale, la eforturi.

Așadar – simplificând dieta și ușurându-ne viața, curățând ficatul și tubul digestiv – ne micșorăm automat ”pofta de mâncare” și va crește, la fel de ”automat” – pofta de mișcare. Vom fi ”împinși” să facem un fel sau altul de mișcare – de activitate fizică – de exercițiu – de ”mișcare a limfei” (cum îi mai spune dr. Morse).

Toamna și primăvara sunt perioadele cele mai bune să ne susținem ficatul (și întregul organism).

Strugurii – reprezintă o categorie de fructe reputate în a sprijini curățenia și detoxifierea ficatului.

Așa încât – profitați de ”instrumentele Naturii” – și încercați să aveți mese la care să serviți doar struguri (nu este neapărat să aveți zile întregi doar cu struguri – dacă simțiți că nu puteți, fizic, să faceți această dietă). Dar o masă doar cu struguri – reprezintă cel mai bun ajutor pe care îl puteți da ficatului.

Și nu uitați tincturile din plante care susțin ficatul – tinctura de Anghinare, de Rostopască, tinctura de Păpădie și cea de Sunătoare – dar și tinctura de Patlagină și cea de Urzică (care sunt drenoare limfatice generale).

Oricare dintre aceste plante minunate ne poate ajuta, alături de dieta simplă – să susținem ficatul, în toamnă.

Succes la dietă și la tratament tuturor!

Și un Echinocțiu minunat și luminos!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii