Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratii vor plati bani pentru hotararile gresite

ro

08 May, 2010 19:53 2280 Marime text

ziua_ve12.jpgMinisterul Justitiei prepara in laboratoarele sale o lege care va da fiori magistratilor incompetenti ori necinstiti - legea raspunderii materiale a judecatorilor si procurorilor. Nu va fi o lege distincta, ci se va prezenta sub forma unui proiect de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, care va reglementa modul in care purtatorii de robe vor plati despagubiri statului sau justitiabililor pe care i-au nenorocit.

Totul este gandit dupa modele existente in alte state europene si tinandu-se cont de recomandarile forurilor europene ale magistratilor, pentru a nu exista voci care sa acuze ca politicul incearca iar sa afecteze independenta Justitiei. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dezvaluit in premiera ziarului Ziuaveche.ro faptul ca pana la sfarsitul lunii mai, va inainta proiectul de lege la CSM, pentru ca membrii acestui for sa-si prezinte eventualele obiectii, dupa care actul va fi trimis la Parlament spre adoptare. Ministerul va organiza curand o conferinta de presa in care va prezenta detaliile initiativei.

in prezent, desi este enuntata in cateva legi ideea ca magistratii raspund material pentru prejudiciile pe care le produc in dosarele pe care le solutioneaza, in realitate nu exista prevazuta nicio procedura concreta de angajare a raspunderii civile delictuale, astfel incat nimeni nu pateste nimic.

Noul proiect va permite angajarea raspunderii materiale numai daca, pe langa probarea existentei unui prejudiciu, magistratul va fi gasit vinovat de comiterea unei abateri disciplinare ori a unei infractiuni. in aceste conditii, statul roman, prin Ministerul Finantelor, va avea obligatia sa initieze actiuni in regres contra magistratului gasit vinovat, pentru recuperarea prejudiciilor produse. Banii nu vor fi platiti insa din buzunarul magistratilor care au pacatuit, ci de la Casa de asigurari de risc profesional a magistratilor, ce urmeaza a fi institutionalizata.

De asemenea, se intentioneaza si largirea gamei de abateri disciplinare din prezenta Lege 303/2004, cu prevederi care sa sanctioneze interpretarile intentionat strambe ale unor legi de catre magistrati. Anual, statul roman plateste zeci de milioane de euro cu titlu de despagubiri materiale, ca urmare a erorilor judiciare constatate de instantele nationale sau de catre CEDO de la Strasbourg, fara ca vreun magistrat sa fie obligat sa acopere daunele produse.

Sursa: ziuaveche.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • angela 15 May, 2010 18:04 Bravo !!!!!! In sfarsit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!