Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinita 24, in prag de desfiintare

ro

28 Aug, 2004 00:00 1911 Marime text

Reforma in armata loveste si copiii

Odata cu inceperea noului an scolar, circa 50 de prescolari vor fi nevoiti sa mearga in alte centre de instruire * Locatia unde a functionat pana acum Gradinita 24 va fi luata de Unitatea Militara 02023, pentru a o transforma in camin de garnizoana * Odata cu aceasta miscare, parintii celor 50 de copii vor fi nevoiti sa le caute locuri prin alte institutii similare# Aceasta in situatia in care vor mai fi gasite locuri libere, pentru ca si asa celelalte gradinite sunt supraaglomerate * La desfiintarea gradinitei isi vor pierde posturile si zece angajati ai acesteia * Comandorul Ion Suteu, comandantul unitatii care are gradinita in subordine spune ca nu are oameni specializati pentru cresterea copiilor, iar aici mai duc copiii doar vreo trei cadre militare

In urma cu aproape o luna si jumatate, parintii celor 50 de copii, si angajatii Gradinitei numarul 24 din Tulcea au aflat cu stupoare ca trebuie sa se mute pe la alte institutii similare, pentru ca potrivit ordinului Sefului Statului Major al Fortelor Navale cu numarul KS 1689/01.07.2004 privind disponibilizarea unor functii din statele de organizare, aceasta "intra in perioada de restructurare prin desfiintare". Incepand cu data de 9 iulie anul acesta, parintii copiilor si angajatii gradinitei, au inaintat memorii, pe la toate forurile, pe unde au crezut ca pot fi ajutati. In plangerile lor, ei spun ca gradinita functioneaza aici de 12 ani, in baza unui protocol incheiat intre UM 02023 si Inspectoratul Scolar Judetean, iar regulamentul de functionare este aprobat de Statul Major al Fortelor Navale. Locatia este adecvata, avand spatiul necesar, si foarte bine structurat, pentru toate activitatile cuprinse in program, si pentru toate grupele de varsta. Cele patru educatoare, dar si parintii micutilor se intreaba pe buna dreptate: 1 Ce vor face cei 50 de copii care au fost deja inscrisi pentru anul scolar 2004-2005? 2 De ce trebuie mutati copiii din mediul lor educational in care s-au obisnuit deja? 3 De ce trebuie sa sufere copiii toate aceste necazuri? 4 De ce sa nu se bucure in continuare copiii de baza didactica acumulata prin eforturile conjugate ale parintilor de-a, lungul anilor, precum si a UM 02023? In memoriul inaintat SMFN, cadrele didactice de la gradinita mai spun ca este foarte greu de presupus ca parintii acestor copii vor mai putea gasi locuri pentru a-si inscrie odraslele, atata timp cat deja grupele s-au constituit deja. De asemenea, educatoarele mai pun problema ca vor ramane sigur fara locuri de munca pentru ca nu au avut posibilitatea sa participe la concursul de titularizare, efectiv ratand acest an de invatamant.

Inspectoratul Scolar nu misca un deget

Inca de la aparitiei Ordinului SMFN, educatoarea Florentina Romanescu, de la gradinita in cauza, a luat pe cont propriu rezolvarea acestei probleme destul de dificila, chiar si pentru functii mai mari de la nivelul autoritatilor locale. Femeia a inaintat memorii in numele educatoarelor, a celorlalti angajati, precum si a parintilor care se afla in aceasta situatie catre SMFN, ISJ Tulcea, Senatului, Camerei Deputatilor. Parintii au facut si ei un memoriu asemanator. Singurul care ramane nepasator este Inspectoratul Scolar, care da impresia ca nu are nici un fel de amestec in aceasta chestiune. Intervine, abia dupa vreo trei saptamani, destul de neconvingator. Prin adresa inregistrata la data de 27 iulie cu numarul 4051, semnata de inspectorul general scolar profesorul Elena Calin catre UM 02023, ISJ cere institutiei militare sa spuna "in ce conditii ar putea sa inchiriem spatiul, deoarece dorim ca unitatea sa functioneze in continuare in aceeasi locatie". Si cu asta gata. Pe adresa cineva a scris, aproape in bataie de joc, cu creionul o decizie: "transfer de proprietate in loc de inchiriere". Aceasta a fost singura interventie a Inspectoratului Scolar, in gradina careia se afla rezolvarea acestei probleme. Comandorul Ion Suteu, comandantul unitatii militare care are in administrare gradinita, ne-a declarat ca "institutia nu mai poate plati reparatiile si salariile angajatilor de aici, si nici oamenii pe care ii are in subordine nu au pregatirea necesara pentru administrarea unei gradinite". Suteu ne-a mai spus ca daca acum 12 ani, la deschiderea gradinitei multi dintre copii erau intr-adevar ai cadrelor militare, acum doar vreo trei mai sunt ai acestora. Odata eliberata, cladirea va intra intr-un proces de modernizare astfel incat sa fie transformata intr-un camin de garnizoana, unde vor putea fi cazate cadrele militare, in special dintre cele casatorite, care nu au nici un fel de locuinta. Oricum, din aceasta lupta surda, la care unele institutii participa destul de pasiv, cel mai mult au de pierdut parintii si copiii. Ramane de vazut cum se vor derula lucrurile, mai ales ca in cauza ar trebui sa intervina si Primaria, dar si alte autoritati locale care au atributii in acest domeniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii