Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială a spălatului pe mâini

ro

15 Oct, 2015 08:16 2109 Marime text
Ziua mondială a spălatului pe mâini este celebrată, în fiecare an, la 15 octombrie, în peste 100 de țări din întreaga lume, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a importanței spălatului pe mâini.
Tema din acest an, "Ridicați o mână pentru igienă!", este orientată spre acțiune și poate fi folosită în vederea promovării de norme sociale pentru existența unei igiene eficientă în școli, în cadrul comunităților sau în regiuni, relatează Agerpres. În stabilirea temei s-a avut în vedere faptul că actul de a ridica o mână este similar cu exprimarea unei solidarități dar și faptul că prin acest gest putem atrage atenția asupra necesității unei schimbării. Spre exemplu, asociațiile de părinți pot folosi gestul pentru a cere o politică de igienă mai bună în școlii. Celebrităților li se cere să participe la această zi și să ridice o mână pentru a cere politicienilor să finanțeze cât mai multe programe de igienă, potrivit pagini dedicate zilei globalhandwashing.org.
În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane sunt implicate în acțiuni, pentru informarea cu privire la necesitatea spălării mâinilor, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Școlile sunt implicate în desfășurarea de activități de promovare a igienei, în special în țări din Africa și Asia. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mâini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rândul copiilor.
Ziua mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștia, precum cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial sunt consemnate 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. Diareea poate fi un inconvenient minor, în unele locuri, dar în același timp ucide în multe țări. În fiecare an, 760.000 de copii mor înainte de a împlini 5 ani, din cauza diareei și pneumonie. Simplul act de spălare al mâinilor cu săpun poate reduce riscul de bolilor diareice cu până la 47 la sută, potrivit OMS. Spălarea mâinilor cu săpun este printre cele mai eficiente și ieftine metode pentru a preveni aceste boli. Spălarea mâinilor cu săpun are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și a nutriției, dar și asupra educației, economie și a veniturilor proprii.
Ziua mondială a spălatului pe mâini este promovată și susținută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing — PPPHW), care este o coaliție internațională de părți interesate (organizații naționale și internaționale) ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mâinilor cu săpun pe o scară largă și recunoașterea igienei ca pilon al dezvoltării internaționale și a sănătății publice.
Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Națiunile Unite — Anul Internațional al Stării de Salubrizare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii