Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare în sistemul sanitar Ziua internațională a asistenților medicali

ro

12 May, 2015 08:41 944 Marime text
 
În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua internațională a asistenților medicali. Ziua este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită "National Nurses Week". Acțiunile planificate pe parcursul acestei săptămâni sunt menite să scoată în evidență rolul asistenților medicali (femei sau bărbați) în îngrijirea pacienților. Tema stabilită pentru acest an - "Asistenții medicali - o forță pentru schimbare: îngrijiri eficiente, costuri eficiente" – a fost aleasă tocmai pentru a sublinia importanța și implicarea asistenților medicali în comunitate.
Consiliului Internațional al Asistenților Medicali celebrează Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), din 1974. Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Ca semn al recunoașteri meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit. ICN a celebrat această zi pentru prima dată în 1965, potrivit site-ului nursingworld.org. Dorothy Sutherland a trimis, în 1953, o sesizare președintelui american Dwight David Eisenhower în care solicita proclamarea unei "Zile a asistentelor" în luna octombrie a anului următor, potrivit www.softschools.com.
Şi Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) celebrează Ziua mondială a asistenților medicali, de 15 ani, printr-o serie de evenimente și activități. În România, există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii