Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua etniei tătare, marcată pe 13 decembrie

ro

10 Dec, 2015 19:39 2862 Marime text
 
Ziua etniei tătare din România este sărbătorită anual la 13 decembrie. Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților la 14 noiembrie 2006, cu 230 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Această dată a fost aleasă ca Zi a etniei tătare datorită faptului că pe 13 decembrie 1917, parlamentul tătarilor crimeeni a proclamat Republica Populară Crimeea și a aprobat constituția. Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea.
Acest proiect de lege a fost inițiat de deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco — Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin, după ce propunerea fusese discutată încă de la Congresul UDTTMR din 2002. 

Anul acesta, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România vă invită la manifestările dedicate Sărbătorii Etniei Tătare din România, care vor avea loc după următorul program:
 
-           Vineri, 11 decembrie 2015, începând cu ora 16,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța va avea loc un spectacol artistic susținut de ansamblurile și soliștii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România;
 
-           Sâmbătă, 12 decembrie 2015, începând cu ora 14,00, la Aula Magna a Universității „Ovidius” din Constanța (Bd. Mamaia nr. 124), va avea loc simpozionul „Din istoria tătarilor”, eveniment organizat în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Vor conferenția dr. Natalia KROLIKOWSKA (Universitatea din Varșovia - Polonia) și prof. dr. Adas JAKUBAUSKAS (Vilnius - Lituania). În cadrul simpozionului va avea loc și festivitatea de premiere a concursului de eseuri „Tătarii dobrogeni: Istorie, Tradiții și Civilizație” – ediția a III-a.
 
De asemenea, în cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Etniei Tătare din România se va înmâna și titlul „Tătar de onoare”.
 
Începând din anul 2006, ziua de 13 Decembrie a fost declarată oficial, printr-o lege adoptată de Parlamentul României, „Sărbătoarea Etniei Tătare din România”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • osman 11 Dec, 2015 09:04 Un președinte condamnat cu suspendare gelil Ersegep rusine acestei comunități cu un asa exemplu