Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de naștere a Regelui Mihai, marcată la Muzeul portului maritim

ro

24 Oct, 2015 20:46 1532 Marime text
Ziua de naștere a Regelui Mihai, la împlinirea vârstei de 94 de ani, a fost marcată, astăzi, prin organizarea de către PNȚCD Constanța a unui eveniment cultural la Cuibul Reginei - muzeu amenajat pe amplasamentul fostului Pavilion Regal din incinta portului maritim.
 
Câteva zeci de monarhiști și diverși invitați au participat, potrivit Agerpres, la evenimentul în cadrul căruia a fost evidențiată contribuția majoră a monarhiei la redobândirea și dezvoltarea Dobrogei, corul "Ion Pelearcă" a intonat imnul regal și a interpretat câteva creații corale adecvate momentului, iar violonistul Daniel Mihai, profesor la Colegiul național de arte "Regina Maria" din Constanța, a susținut un recital.
 
Potrivit directorului Muzeului de artă Constanța, Doina Păuleanu, Pavilionul Regal a fost construit în 1910 în portul Constanța, la inițiativa regelui Carol I care a vrut să-i facă o surpriză soției sale, regina Elisabeta: "A fost construit în anul 1910, dat în folosință în 1911 și a fost ideea regelui Carol I de a face o surpriză soției sale, regina Elisabeta, complotând cu inginerul Anghel Saligny în acest sens. Casa avea forma unui vapor, era mult mai simplă decât este reconstrucția de astăzi și era înzestrată cu o terasă extraordinară, unde regina stătea în momentele în care se afla în Constanța, și s-a aflat o lungă perioadă începând cu anul 1911. Și, cu un megafon, ura navelor care intrau sau ieșeau din port, bine ați venit sau drum bun. (...) Clădirea nu mai arată ca pe vremea reginei Elisabeta, dar s-au păstrat multe cărți poștale ilustrate pline de poezie, pentru că aici se sfârșea portul atunci. Aici se afla farul și regina Elisabeta stătea înconjurată de ape și scria. Se povestește chiar că, în momentul în care venea câte o furtună, regina stătea sub imperiul inspirației și scria repede pe un caiet cu foi mari. Se simțea foarte bine aici, sigur ... era legătura foarte specială pe care a avut-o întotdeauna cu marea și regina efectiv a fost fericită aici".
 
Președintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) — filiala Constanța, Adriana Mertea, a menționat că pe lângă marcarea zilei de naștere a Regelui Mihai, evenimentul organizat la Cuibul Reginei a urmărit și marcarea "dezvoltării Dobrogei în timpul monarhiei, pentru că fără monarhie Dobrogea nu ar fi existat".




sursa foto: paginadecultura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii