Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam Naie Oprișan Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța de Zeul Neptun în 2012

ro

28 Apr, 2015 00:07 2404 Marime text
sintezainterviu1.jpg
 
Naie Oprişan, profesorul de sport de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, a decedat.

Naie Oprişan a îmbrăcat costumul zeului Neptun la Zilele Marinei din 2004, apărând din valurile mării însoţit de frumoase nimfe. La marea sărbătoare a marinarilor români a sosit, în fiecare an, Neptun, zeul apelor la strămoşii latini. Era înveşmântat în hlamidă, iar pe cap purta o coroană aurită. În mână ţinea tridentul, cu care învolbura marea şi sfărâma stâncile. La gât purta un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici.

Din 2000 asigura partea de regie a festivităţii botezului marinăresc din cadrul serbărilor dedicate Zilei Marinei Române. Nu era plătit pentru asta. Profesorul Naie Oprişan era lector universitar doctor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanţa.

Este unul dintre fondatorii Institutului de Marină Civilă din Constanţa şi constructorul bazei nautice a studenţilor de pe lacul Mamaia.
Naie Oprișan a vizitat redacția ZIUA de Constanța unde a vorbit despre activitatea profesională, realizările sale și depspre experiențele lui ca Zeu Neptun.

Naie Oprişan despre activitatea profesională: „Ca asistent universitar şi lector universitar, de peste 33 de ani în învăţământul de marină, am asigurat pregătirea fizică generală şi pregătirea profesională specifică a studenţilor marinari în cadrul practicilor nautice marinăreşti desfăşurate pe apa lacului Mamaia, la ţărmul şi în zona costieră a Mării Negre, (vâslit în ambarcaţiunile cu rame, navigaţia în ambarcaţiunile cu vele, vâslit în canoe, înot la mare şi simularea salvării în caz de naufragiu) sau prin îmbarcare efectivă la bordul navelor şcoală, în cadrul voiajurilor de practică îmbarcată. Studenţii care au aflat de latura mea artistică mă consideră prieten. Sunt exigent ca profesor, au fost studenţi care s-au dus şi s-au plâns acasă părinţilor”, declara în anul 2012 pentru ZIUA de Constanța.
 
Naie Oprişan vs. zeul Neptun: „Întotdeauna sunt însoţit de sirene la festivităţi. Sunt aproape altele în fiecare an, sunt şi fete care au participat şi la trei ediţii consecutive. În general sunt studente la Academia Navală şi am şi colaboratoare externe care au venit mai mulţi ani la rând. Fetele trebuie să fie cât mai frumoase, înalte şi sexy. Discursurile din timpul ceremoniei le citescefectiv. Discursurile le concep eu, cu acordul Statului Major, dar mai mereu fac modificări din mers. Ca o amintire, când eram Neptun 2 trebuia să mergem la dana 0 şi de acolo cu nava «Luceafărul» trebuia să mergem 3 ore până la nava «Emil Racoviţă». Din cauza valurilor, nu am putut să facem transferul şi s-a apelat la un Bombard. Am fost mereu tratat cu respect, sunt solicitat să dau sfaturi, copiii vor să se fotografieze cu mine, n-am avut probleme, am colaborat bine cu toata lumea”.
 
Citește mai multe De la „muritor" în „dacii" şi în „columna" la... Zeul Neptun Naie Oprişan dă ultima reprezentaţie la Ziua Marinei Române

INTERVIU ONLINE CU NAIE OPRIŞAN, ZEUL NEPTUN LA SĂRBĂTOAREA MARINARILOR S-A TERMINAT
TEMA A FOST - „CUM A AJUNS UN PROFESOR DE LA ANMB SĂ-L ÎNTRUCHIPEZE PE ZEUL NEPTUN"!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii