Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de percheziţii DIICOT la un grup infracţional organizat ce săvârşea şantaj şi camătă

ro

09 Dec, 2014 10:46 1840 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale efectuează acte de urmărire penală într-o cauză având ca obiect infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj și camătă prevăzute de art. 367 alin.1 C.p., art. 207 alin. 1 şi 3 C.p. şi de art. 351 C.p..

În fapt, se reține că suspecții cercetați au acționat în mod coordonat,  împrumutând  sume de bani importante cu o dobândă cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local.

În condițiile în care părțile vătămate nu puteau plăti sumele împrumutate și dobânda stabilită, suspecții procedau la inducerea unei stări de temere victimelor prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate.

Persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat sunt, de regulă, administratori ai unor societăţi comerciale care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor.

O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional o reprezintă fiii unor persoane  cu potențial financiar din judeţul Argeş, aceştia fiind atraşi în cercul de „prieteni” ai suspecților și  împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor. Precizăm că dobânda percepută era între 4% și 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp și peste      15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte.

O a treia categorie o reprezintă persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună,  împrumută sume mai mici de bani, pentru restituirea banilor urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora aceştia au ajuns să-i cunoască pe membrii grupului infracţional.

Sunt în desfăşurare un număr de 61 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor dar şi la sediile firmelor prin intermediul cărora s-au restituit împrumuturile şi dobânzile aferente, fiind citate ori aduse cu mandat de aducere la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti un număr de 23 de persoane în vederea audierii.

Până în prezent există indicii potrivit cărora membrii grupului infracțional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro.

Procurorii şi poliţiştii au beneficiat de suportul următoarelor instituţii, conform competenţelor stabilite prin lege:
- Serviciul Român de Informaţii;
- Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.;
- Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti;
- I.P.J. Argeş – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție prevăzută de art. 4 NCPP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii