Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viziune de educaţie nouă la Şcoala Gimnazială Nr.18 „Jean Bart” Constanţa (galerie foto)

ro

20 Mar, 2016 23:57 3696 Marime text
Toţi vrem să se schimbe lucrurile în România, toţi vrem să avem o viaţă mai bună şi toţi vrem sa fim respectaţi. Blamăm adesea sistemul de învăţământ românesc şi lipsa lui de performanţă practică, integrată vieţii copiilor noştri. Dar ce facem concret să schimbăm acest lucru? Ce fac şcolile să crească motivaţia elevilor, toleranţa şi să dezvolte inteligenţa emoţională?
 
La capitolul „Aşa da” se pot înscrie programele educative derulate în Şcoala Gimnazială Nr.18 „Jean Bart” Constanţa. În 19 şi 20 martie 2016, şcoala a găzduit un training pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale pentru elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a VI-a. Au participat la program 85 de elevi din 10 şcoli constănţene; copii au fost organizaţi în opt grupe de lucru. Programul a fost gândit de psihologul Ghiţoiu Daniela, care este şi preşedinta Asociaţiei Together Everyone Achieves More.
 
Ce are acest program aşa special?
 
Copiii au nevoie să-şi dezvolte inteligenţa emoţională şi nu pot face acest lucru nici dacă stau în faţa calculatorului, nici a cărţii de matematică, în opinia psihologului. În cadrul acestor traininguri de 16 ore ei învaţă să-şi identifice şi exprime emoţiile, să relaţioneze şi să comunice asertiv, să ia atitudine şi să-şi susţină opiniile, să împartă şi să fie empatici, să respecte reguli, să fie toleranţi, să aibă răbdare, etc.

”Programele sunt susţinute de formatori din cadrul asociaţiei și coordonate de mine. Metodele de lucru sunt nonformale. Sunt extrem de eficiente şi-i atrag pe copii”, spune Daniela Ghițoiu.

 
De ce au nevoie copii de aceste programe?
 

"Asociaţia TEAM a dezvoltat un program de educaţie timpurie eficient, pe care eu nu l-am mai întâlnit într-o altă asociaţie sau instituţie în România. După un an în care am construit acest program, suntem în măsură să vedem creşteri spectaculoase de comportament la copiii care vin fregvent la aceste traininguri. Copiii au nevoie să descopere lumea prin joc şi relaţioanare directă. Societatea în care ei traiesc le permite tot mai puţin acest lucru. Tot mai multe familii au un singur copil, deci el învaţă puţin să împartă şi nu are un partener constant de joacă. Statul în faţa ecranului nu-i ajută pe copii să dezvolte competenţe pentru viaţă, pentru ca ei nu pot experimenta. O inteligenţă emoţională ridicată va ajuta copilul să-şi găsească un bun drum în viaţă. Aşa cum numim noi, românii, „să reuşească în viaţa”. Atât în calitate de psiholog cât şi în calitate de voluntar în cea mai mare asociaţie de tineret din Dobrogea, cred că ONG-urile ar trebui să se implice activ în şcoli, prin programe coerente, nu doar prin activităţi ocazionale. Şcoala Gimnaziala Nr.18 „Jean Bart” Constanţa susţine astfel de programe iar şcoala este  mai aproape de comunitate, de copii şi de familii", spune psihologul Ghiţoiu Daniela.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii