Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitoarea taxă auto s-ar putea plăti în fiecare an

ro

11 Jan, 2013 16:52 2637 Marime text
taxa.jpgMinisterul Mediului ia în calcul posibilitatea ca timbrul de mediu, cel care va înlocui actuala auto, să fie plătit anual. Forma finală a noii taxe se va afla miercurea viitoare. 

Ministerul Mediului nu exclude posibilitatea ca timbrul de mediu care va înlocui actuala taxă de primă înmatriculare să ajungă o taxă anuală, a declarat pentru România TV ministrul Rovana Plumb. " În momentul de faţă luăm în calcul şi acest lucru, dar vom definitiva efectiv (proiectul n.red) până miercurea viitoare când vom decide care va fi varianta cu care vom intra în dezbatere publică", a declarat Plumb întrebată fiind dacă varianta unei taxe anuale este exclusă.

Totuşi, ministrul Mediului susţine că noul timbru de mediu, în orice formă va fi el, nu va fi plătit de cei care au plătit deja vechea taxă auto. "Cei ce au plătit până acum taxa de mediu sub diverse forme nu vor mai plăti", a spus Plumb.

În ceea ce priveşte forma pe care o va avea timbrul de mediu, ministrul Mediului afirmă că va fi o corelare dintre capacitatea cilindrică a maşinii şi emisiile de noxe, iar că valoarea acestuia va fi una "corectă".

"Având în vedere comunicarea Comisie Europene şi nevoia de a nu mai modifica de fiecare dată aceasta taxă , vrem să plecăm de la un concept corect, astfel încât timbrul de mediu să reflecte efectiv modul în care inţeleg aplicarea principiului poluatorul plăteşte. În acest sens se lucrează pe corelarea capacităţii cilindrice cu emisiile de noxe, astfel încât să ajungem la o formulă mult mai simplă şi să avem un timbru de mediu care să fie un instrument pentru realizarea proiectelor de mediu, pe de o parte, iar pe de altă parte să atingem ţinta de reducere a emisiilor de carbon conform targeturilor stabilite de UE", a declarat Plumb.

Ministrul a estimat că din timbrul de mediu se vor strânge la buget Administraţiei Fondului pentru Mediu în jur de 350 de milioane de lei, în contextul în care statul trebuie să ramburseze şoferilor în jur de 1 miliard de euro, bani în care sunt incluse şi cheltuielile de judecată. La nivel naţional, în jur de 80.000 de români au câştigat în instanţă dreptul de a li se rambursa taxa pe care au plătit-o pentru înmatricularea autoturismlor.

Amintim că în momentul de faţă este în vigoare o lege adoptată din 2011, cu menţiunea că în 2012 Guvernul a suspendat un articol din această lege astfel că tranzacţionarea maşinilor înmatriculate înainte de 2007 era scutită de plata aceastei taxe. De la 1 ianuarie 2013 articolul a reintrat în vigoare şi drept urmare acum se plăteşte taxa de înmatriculare şi pentru tranzacţiile maşinilor rulate pe piaţa internă.

Sursa: Economica.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii