Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Vicepremierul Gabriel Oprea a plagiat?

ro

04 Sep, 2015 11:36 1629 Marime text
 
Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu, a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat. Asta în condiţiile în care, acum vreo două luni, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) a examinat suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Oprea, în urma unor dovezi apărute în presă. Atunci, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării - singurul organism abilitat la nivel naţional pentru soluţionarea acestor sesizări - a decis că suspiciunea de plagiat nu se confirmă.

Acum, preşedintele Comisiei de Etică contrazice, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat "Procedura plângerii prealabile", susţinute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Acesta a continuat însă să examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului şi vorbeşte despre concluziile la care a ajuns: "O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că în lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei".
 
El pune sub semnul întrebării activitatea Consiliului Naţional de Etică, arătând că nu există niciun temei legal pentru care acesta ar trebui să examineze lucrările demnitarilor. Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universităţii care a acordat titlul.

UPDATE, ora 13.30: 

În urma acestor declaraţii, deputatul Eugen Nicolicea a remis presei un comunicat în care arată: "Declarația lui Marian Popescu, fost consilier prezidențial, este o opinie strict personală și un atac politic ce face parte dintr-o campanie mai amplă. Domnul Popescu se pune la dispoziția altora și profitând de o falsă legitimitate în această chestiune face un joc politic împotriva vicepremierului Gabriel Oprea. Potrivit legii, domnul Popescu nu este în măsură să se pronunțe într-o astfel de chestiune. Face acest lucru la comanda altora, iar fapta domniei sale se numește, potrivit legii, defăimare și va răspunde în fața instanței pentru acest lucru. În cazul domnului Oprea s-a exprimat oficial și legal instituția abilitată în acest sens, și anume Consiliul Național de Etică”.
El a ţinut să atragă atenţia că, în acel consiliu de etică, verdictul a fost dat în unanimitate. "Bibliografia consultată a fost bine valorificată de autor în cuprinsul tezei de doctorat, iar în procesul de documentare au fost selectate și citate din lucrările folosite, idei și informații semnificative asupra problematicii analizate; (...) indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate și a autorilor acestora se înscrie în cerințele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări științifice, cerințe impuse de dispozițiile legale în vigoare la data elaborării tezei", a fost concluzia Consiliului Național de Etică, citată de Nicolicea.
El îi aminteşte lui fostului consilier prezidenţial că acel „Consiliu Național de Etică este singurul în măsură să se pronunțe în astfel de chestiuni. Comisia de la Universitate, unde activează nemeritat domnul Popescu se ocupă cu altceva. Mai bine zis, ar trebui să se ocupe cu orice altceva decât atacurile politice care nu fac cinste nici domnului Popescu și nici Universității București”.  



Sursa foto: evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii