Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vi s-a ars vreun aparat de la supratensiune? Veți primi despăgubiri!

ro

31 Dec, 2015 13:20 1712 Marime text
Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), publicat, acum două zile, relevă faptul că operatorii de reţele de distribuţie a energiei electrice vor plăti consumatorilor casnici, direct sau prin intermediul furnizorilor de energie, despăgubiri pentru deteriorarea aparatelor electrocasnice că urmare a supratensiunilor accidentale produse din vină dovedită a operatorilor.
 
Ei bine, potrivit acestui ordin, despăgubirile se acordă pentru aparate electrocasnice alimentate la tensiuni de 230V/400V, cu excepţia lămpilor electrice şi a receptoarelor electrotermice fără componente electronice, cum ar fi radiatoarele, cuptoarele sau plitele. De asemenea, nu se acordă despăgubiri dacă supratensiunile respective sunt de origine atmosferică. În cazul în care este posibilă repararea aparatelor electrocasnice deteriorate, valoarea despăgubirilor va fi egală cu valoarea reparaţiilor.
 
Dacă nu este posibilă repararea şi consumatorii afectaţi deţin documentele de achiziţie ale aparatelor, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea de achiziţie a aparatelor ponderată cu diferenţa dintre durata medie de utilizare şi durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puţin 50% din valoarea de achiziţie.
 
Dacă respectivii consumatori nu deţin documentele de achiziţie şi declară pe proprie răspundere o durata efectivă de utilizare mai mică decât durata medie de utilizare, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea minimă de piaţă a unui aparat nou similar ponderată cu diferenţa dintre durata medie de utilizare şi durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puţin 50% din valoarea aparatului nou.
 
În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la apariţia supratensiunii care a provocat defecţiunea, consumatorul trebuie să transmită în scris, fie direct operatorului de reţea (dacă are contract încheiat direct cu acesta), fie furnizorului de energie (în cazul în care contractul cu distribuitorul este încheiat prin intermediul furnizorului) o cerere de acordare a despăgubirilor.
 
În cazul în care, în urmă verificării, rezultă că este îndreptăţit să primească despăgubiri, consumatorul trebuie să trimită în maxim 60 de zile lucrătoare (termen care poate fi prelungit, în cazuri justificate, până la 90 de zile) fie documentele de achiziţie ale aparatelor, fie pe cele de reparare ale acestora. Operatorul de reţea trebuie să analizeze aceste documente în maxim 5 zile lucrătoare de la primirea lor şi să stabilească cuantumul despăgubirilor.
 
Eventualele divergen'e cu privire la rezultatele verificărilor şi la cuantumul despăgubirilor se vor rezolva în instanţ[.


Sursa foto: agendapompierului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii