Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE CCR a decis - Guvernul va putea să emită ordonanțe de urgență

ro

12 Jan, 2017 07:49 1608 Marime text
 
Curtea Constituțională a României dezbate astăzi sesizarea formulată de PNL, USR și PMP privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, potrivit România TV.
 
Curtea Constituţională (CCR) va discuta în cursul zilei de astăzi sesizarea depusă de PNL, USR şi PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, sesizare prin care opoziţia argumentează că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.
 
Cele trei formațiuni au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susținând că acesta nu respectă rigorile constituționale.
 
”PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple”, se arăta într-un comunicat al PNL.
 
Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.
 
”Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului”, au susținut liberalii.
 
Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.


UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe este constituțională, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii