Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urban-constanta Valurile au spart mai multe ferestre ale Cazinoului, așa că a fost construit un dig-sparge val

ro

28 Feb, 2016 19:49 5342 Marime text
Zona Tomis este localizată între Portul Tomis şi Portul Constanţa. Protecţia costieră a ambelor porturi este în stare bună, în timp ce protecţia costieră pentru zona Tomis, care are aproximativ 700 m lungime, trebuie să fie reabilitată, scrie urban-constanta.
 
La partea de nord, zona de promenadă se conectează cu digul Portului. În planul îndepărtat al figurii se pot observa stabilapozii relativ noi de la portul Constanţa, în timp ce în plan apropiat se pot observă stabilopozii vechi ce sunt avariaţi, şi nivelul coronamentului care este mult prea scăzut. În partea dinspre sud, nivelul coronamentului scade chiar mai mult şi sunt aplicate unităţi mici din beton şi piatră naturală.
 
În momentul de faţă promenada prezintă o apărare de mal destul de joasă. Apărarea de mal se află într-o stare avansată de degradare fiind puternic avariată şi prezintă o cota coronament prea mică după cum se vede în figura următoate.
 
În timpul furtunilor puternice, peretele zonei de promenadă se află sub acţiunea directă a valurilor. Aceasta conduce la deversări şi avarieri ale promenadei inacceptabile.
 
În timpul unei furtuni au fost sparte mai multe ferestre ale Cazinoului Constanţa datorită acţiunii valurilor. În urmă acestui eveniment a fost construit un dig sparge-val în faţă cazinoului. Scopul acestei structuri este acela de a reduce energia valurilor înainte de a ajunge la protecţia costieră de lângă clădire.
 
La vest de Cazinoul Constanţa se află o platforma de cota prea joasă. Platforma se află în stare de degradare şi trebuie să fie reabilitată, preferabil la o cota mai înalta.
 
La vest de Cazinoul Constanţa, zona de promenadă se racordează cu digul Portului Constanţa, acesta aflându-se în condiţii bune. Din figura se poate observă clar faptul că apărarea de mal este foarte joasă şi nu va asigura o protecţie suficientă în timpul condiţiilor de furtuni severe.
 
Atât protecţia de mal din zona Tomis cât şi digul de larg din dreptul cazinoului sunt în stare avansată de degradare. După cum se cunoaşte, în trecut zona de boulevard a fost afectată de energia valurilor în condiţii de furtună. În cazul în care nu se fac investiţii în vederea protecţiei acestei zone, în următorii 50 ani se astepata pagube semnificative asupra bulevardului şi cazinoului, acestea putând fi chiar distruse.
 
În cadrul situaţiei proiectate, este prevăzută o protecţie costieră reprezentată de o apărare de mal cu un impact spaţial minim pe amplasamentul actualei protecţii de mal din zona. Astfel, protecţia costieră prevăzută pe întreagă lungime de proiect are cota superioară cu un metru mai ridicată faţă de nivelul actual al zonei de promenadă de o parte şi de altă a cazinoului, respectiv la aceeaşi cota cu zona de promenadă aferentă cazinoului. Această propunere nu afectează calitatea spaţială din zona.
Platforma pietonală inferioară din zona de vest a cazinoului va fi refăcută.
Structura costieră existenţa de larg va fi îndepărtată.
 
Lucrările propuse în zona/lotul Tomis sunt descrise mai jos şi prezentate în figura următoare:
 Îndepărtarea structurii costiere de larg din faţă cazinoului;
 Îndepărtarea apărării de mal existente pe o lungime de aproximativ 790 m;
 Execuţia unei protecţii noi de mal cu lungimea de aproximativ 790 m;
 Refacerea platformei pietonale din partea de vest a cazinoului.

Sursa text si foto:  urban-constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii