Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal diplomatic UPDATE - Ungaria l-a chemat pe ambasadorul român la interogatoriu

ro

20 Sep, 2015 12:36 1620 Marime text
După ce i-a criticat pe oficialii croaţi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, este implicat într-un schimb de replici cu omologul său român, pe tema gardului de sârmă ghimpată pe care Ungaria îl va construi între cele două ţări pentru a opri valul de imigranţi, relatează Associated Press în pagina electronică. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, ieri, că ridicarea de garduri "este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil", care încalcă spiritul Uniunii Europene.
Ministerul Szijjarto l-a convocat imediat pe ambasadorul român la Budapesta, în urma declaraţiilor făcute de Aurescu, întâlnirea urmând să aibă loc mâine.
Szijjarto a declarat că s-ar "aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces".El s-a referit la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. "Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care, de-a lungul istoriei sale, a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.
Decizia Ungariei de a ridica garduri la frontierele cu ţări vecine a tensionat relaţiile cu aceste state, care simt că problema imigranţilor este împinsă în mod incorect spre ele.

UPDATE, ora 12.50:

MAE a remis presei o poziţie oficială în acest caz:

"Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe Ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români.
 
Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional.
 
Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe."

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii