Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Scurgeri de amoniac Incident la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

ro

14 Jan, 2015 16:02 1926 Marime text
 
O scurgere de amoniac pe Stația Spațială Internațională (ISS) a determinat izolarea sectorului american al platformei și evacuarea echipajului în sectorul rusesc, transmit Reuters și EFE, citând agenții de presă ruse.
 
Situația este sub control și nu este nici un pericol, a dat asigurări un purtător de cuvânt al agenției spațiale ruse, Roscosmos. Acesta a spus că toți cei șase membri ai echipajului sunt în siguranță în sectorul rusesc al stației. Este vorba de rușii Aleksandr Samokuteaev, Anton Șkaplerov și Elena Serova, americanii Barry Wilmore și Terry Virts, de la NASA, și italianca Samantha Cristoforetti, de la Agenția Spațială Europeană.
 
Potrivit agenției TASS, scurgerea de 'substanțe nocive' ar proveni de la sistemul de răcire al ISS. Directorul Roscosmos, Oleg Ostapenko, citat de TASS, a declarat că nu se are în vedere evacuarea totală a Stației Spațiale Internaționale.

Update ora 16.42

NASA nu a putut să confirme ipoteza potrivit căreia o scurgere de amoniac ar fi fost cauza declanşării acelei alarme, aşa cum anunţase cu puţin timp mai devreme agenţia spaţială rusă. "Controlorii misiunii de pe ISS nu ştiu dacă alarma a fost declanşată de surgere efectivă de amoniac sau dacă situaţia a fost cauzată de un senzor defect sau de o problemă informatică", a precizat NASA pe contul ei de Twitter.
 
"Echipajul este în siguranţă. Nicio scurgere de amoniac nu a fost confirmată. Echipajul a acţionat după o creştere a presiunii în circuitul de răcire", a adăugat agenţia spaţială americană.
 
Agenţia spaţială rusă anunţase puţin mai devreme că o scurgere a unei substanţe toxice, folosită de acel circuit de răcire, cel mai probabil amoniac, a cauzat evacuarea astronauţilor din segmentul american al ISS.
 
"O substanţă toxică a fost emisă dintr-un circuit de răcire în atmosfera staţiei, în segmentul american al ISS, în jurul orei 11.44 ora Moscovei (08.44 GMT)", anunţase agenţia Roscosmos într-un comunicat.
 
Sursa: agerpres.ro, mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii