Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Reîntors la muncă, Nicuşor Constantinescu face ravagii în dosarele din instanţă ale CJC? Procesul cu Soti Cable Neptun, suspendat. Răspunsul şefului CJC - „Nu ştiu, nu pot lua legătura cu juriştii“

ro

28 Jan, 2015 13:48 2889 Marime text
Revenit pe funcţie la începutul anului 2015, după o absenţă de nouă luni la şefia Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a şi început să ia primele măsuri „coercitive“ privind procesele pe care instituţia pe care o conduce le are cu diverse entităţi care apar în raportul Curţii de Conturi? Cel puţin aşa reiese din ultimele informaţii apărute pe portalul instanţelor de judecată. Unul dintre procesele CJC pe care instanţa le-a suspendat este cel cu Soti Cable Neptun. Este vorba tocmai despre societatea care, cu câteva zile în urmă apărea într-o analiză Gândul, ca fiind societatea câştigătoare a celor mai mari contracte de publicitate la nivel local.
 
Cel care a depus acţiunea in instanţa, în vara anului trecut, a fost vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir – cel însărcinat atunci cu atribuţii de preşedinte. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme ale viceliderului CJC, „noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată. Eu sunt sigur că instanţa nu ne dă dreptate nouă. Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă“, explica atunci Cristinel Dragomir.
 

Suspendarea procesului cu Soti – la mai puţin de o săptămână de la revenirea la serviciu

Dar de ce a fost suspendat procesul tocmai acum, la câteva zile de la întoarcerea lui Nicuşor Constantinescu? potrivit detaliilor de pe portalul instanţelor de judecată, pe 14 ianuarie completul Cfond8 de la Tribunalul Constanţa a decis suspendarea procesului „în temeiul dispoziţiilor art.242 NCPC“. Şi ce spune articolul invocat? „Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate“. Aşadar, ce a făcut, sau mai bine zis ce NU a făcut Nicuşor Constantinescu pentru a continua procesul cu SOTI Cable Neptun? Pentru a afla răspunsul, am încercat să îl contactăm pe şeful CJC prin intermediul unui mesaj text, însă până la această oră, şeful CJC nu a dat curs întrebărilor noastre. Dacă o va face vom publica răspunsul său în cele ce urmează.
 

2.854.000 de lei - bani publici, ar avea de recuperat CJC de la Soti

CJC are de recuperat o sumă considerabilă tocmai din contractele de recalmă
Iată care ar putea fi pretenţiile emise de CJC de la Soti Cable Netpun. Potrivit Raportului Curţii de Conturi, instituţia a efectuat o acţiune de control în perioada 13 mai - 5 iunie 2013 la CJC. În urma acţiunii de verificare au fost constatate o serie de abateri, printre care şi „Efectuarea de plăţi nelegale către SOTI Cable Neptun SRL Constanţa şi Combat Press Constanţa, reprezentând cheltuieli cu reclamă şi publicitate în sumă de 2.735 de mii de lei, la care se adaugă dobânzi de 119 mii de lei. Serviciile de informare şi promovare plătite de UATJ Constanţa nu au avut legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională prevăzute de normele legale în vigoare, existând obligativitatea comunicării lor din oficiu ca informaţii de interes public“, se precizează în Raportul CCR. Pentru cine nu şi-a dat seama, sumele amintite mai sus reprezintă o abatere de 2.854.000 de lei.
 


În acelaşi document al Curţii de Conturi se menţionează: „în anul 2012, instituţia a efectuat plăţi în sumă de 2.520.550, 25 de lei către SOTI Cable Neptun SRL, reprezentând servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV. Aceste servicii de informare şi promovare a instituţiei nu au legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţă decizionale prevăzute de normele legale în vigoare, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informaţii de interes public, conform prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public şi Legii nr. 52 din 21 ianuarie 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică“.  „Ca urmare a acestui fapt, au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi efectuate plăţi nelegale în sumă de 2.520.550 de lei“, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

UPDATE 14.45
Şeful Consiliului Judeţean Constanţa a contactat în urmă cu câteva momente redaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, venind cu lămuriri asupra acestui proces. „Nu ştiu despre ce este vorba. Eu nu am cum să iau legătura cu juriştii, nu pot vorbi cu avocatul pentru că aşa a fost decizia instanţei în cazul controlului judiciar. Procesele merg mai departe, îşi urmează cursul“, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. „Toate contractele care se regăsesc în raportul Curţii de Conturi sunt hotărâri ale Consiliului judeţean, sunt programe ale Consiliului Judeţean“, a explicat şeful CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii