Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Preşedintele suspendat al CJC - „Vin mâine în ţară“ Nicuşor Constantinescu a fost reţinut în Turcia (rechizitorii)

ro

05 Nov, 2014 09:34 5377 Marime text
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu ar fi fost retinut in Turcia, in timp ce se indrepta catre o clinica, potrivit B1 tv.

Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA Constanta pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Citeşte rechizitoriul aici

Constantinescu a fost deferit justiţiei, într-un alt dosar, de procurorii DNA Bucureşti, pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite.

Rechizitoriul poate fi citit aici.

Conform DNA, la inceputul anului, Nicuşor Constantinescu, cercetat sub control judiciar, a formulat mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviinţarea părăsirii teritoriului României pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale, având în vedere afecţiunea severă de care suferă, cereri admise prin ordonanţele din datele de 03.04.2014, 23.04.2014, 16.05.2014 şi 20.05.2014, prin care i s-a încuviinţat părăsirea teritoriului României până la data de 05.06.2014. 

Azi, autoritatile din Turcia decid posibila aducere in tara a sefului suspendat al CJ Constanta. Constantinescu se afla in custodia Politiei din Istanbul.

Procedura

Potrivit unor surse avocatesti, azi, seful suspendat al CJC va fi prezentat unui judecator din Istanbul, care va analiza mandatul de arestare. In cazul in care acesta va fi acceptat, Nicuşor Constantinescu va fi adus in Romania, unde va fi dus si in fata unui judecator roman, pentru o noua confirmare a mandatului. Cheltuielile privind extradarea lui Nicuşor Constantinescu vor fi suportate de statul roman. La jumateatea lunii trecute, potrivit unor surse, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, din Tribunalul Constanţa, ar fi admis cererea Ministerului Justiţiei de extrădare a lui Nicuşor Daniel Constantinescu.

Dosarul Retrocedarilor din Constanta

Nicuşor Constantinescu este judecat si in deja celebrul dosar al retrocedarilor din Constanta, cauza in care printre inculpati se afla si edilul municipiului Constanta, Radu Stefan Mazare. In cauza, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. Prin aceste fapte, continuă magistraţii, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Rechizitoriul dosarului poate fi citit integral accesand sectiunea „Documente“. 

UPDATE 10.02 - "Nu ştiu despre ce e vorba"

Contactat telefonic pentru a comenta presupusa reţinere, în Turcia, a preşedintelui suspendat al CJC, vicepreşedintele Cristinel Dragomir a declarat: "Nu ştiu nimic, o să mă interesez. Nu ştiu despre ce e vorba", a afirmat secretarul executiv al PSD Constanţa.

UPDATE 10.14 - "Am auzit la radio"

Nici senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga nu ştia nimic despre eveniment. "Nu ştiu, am auzit la radio. Nu am ce să comentez. Nu am vorbit cu Nicuşor Constantinescu de nu ştiu câte luni", a mărturisit Moga, coordonatorul campaniei PSD Constanţa pentru prezidenţiale.

UPDATE: 10.18 - "E cursul normal al Justiţiei"

Vicepreşedintele CJC Cristian Darie a declarat că a aflat despre reţinere "din gură în gură". "Sunt în judeţ, am aflat din gură în gură. Este o acţiune a Justiţiei. Bănuiesc că a fost reţinut oficial, nu l-a răpit vreun comandor. E cursul normal al Justiţiei, n-am ce să comentez".

Facem menţiunea că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, sens în care i-a trimis un mesaj pe telefon. Edilul-şef nu a răspuns însă. În eventualitatea în care o va face, răspunsul său va fi ulterior publicat.

UPDATE: 10.20 - Avocatii nu raspund


De asemenea, am incercat sa vorbim si cu avocatii lui Nicuşor Constantinescu (Catalin Dancu si Marius Mocanu) insa acestia nu au raspuns la telefon. 

UPDATE: 11.10 „Aceşti 15 ani nu îi mai poate recupera nimeni“


Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a declarat pentru Ziua de Constanţa că „era de aşteptat să se ajungă aici“. „Aşteptăm ca acum justiţia să îşi facă treaba până la capăt. Ar fi trebuit ca şi el şi cei din fieful său să îşi facă treaba şi să nu se ajungă aici. Acum trebuit să dispară din peisaj, doar că pleacă din peisaj pe uşa din dos“, a declarat acesta. „Aşa cum au venit ăn urmă cu 15 ani în Constanţa să «terorizeze» acest judeţ, ar trebui să plece acum. Doar că aceşti 15 ani de dispreţ, care au adus judeţul în moarte clinică şi care au adus oamenii în pragul disperării nu îi mai poate recupera nimeni“, a conchis primarul Valentin Vrabie.

Primarul Niculae Horneţ a declarat că are încredere în justiţie. „Justiţia trebuie să îşi facă datoria. Avem organe ale legii competente şi abilitate care se ocupă de aceste lucruri şi trebui lăsate să îşi facă treaba“, a explicat primarul comunei Cuza Vodă.

UPDATE 11.25 - Citeste AICI cine l-a intampinat in Turcia pe seful suspendat al CJC

UPDATE 14.00 - "Dacă Nicuşor Constantinescu e vinovat, va răspunde"


În ceea ce îi priveşte pe parlamentarii de Constanţa, aceştia au declarat că nu comentează deciziile instanţelor în cazul lui Nicuşor Constantinescu. "Despre Justiţie nu comentez. Justiţia îşi face datoria. Mă abţin să fac comentarii pe această temă", a afirmat liderul PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.

Nici deputatul PNL Mihai Lupu nu a vrut să comenteze: "Nu comentez, este o decizie a instanţei. Noi, liberalii, nu ne amestecăm în treburile Justiţiei. Dacă Nicuşor Constantinescu e vinovat, va răspunde. Dacă sunt încălcări ale legii, fiecare trebuie să suporte consecinţele", a explicat parlamentarul constănţean.

UPDATE 14.17 - "Îmi pare rău că s-a ajuns la o asemenea situaţie"


Senatorul PC Mircea Banias a mărturisit că este surprins de faptul că preşedintele suspendat al CJC se afă în Turcia: "M-a surprins, ştiam că e în Statele Unite, nu în Turcia". Banias a adăugat: "Îmi pare rău că s-a ajuns la o asemenea situaţie. Simt o compasiune pentru el, pentru suferinţa lui fizică. Sănătatea e cea mai importantă, restul se explică, se rezolvă. Nu-i uşor pentru nimeni să treacă prin aşa ceva".

Update 17.05 - „Vin mâine în ţară“


Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC a declarat pentru ZIUA de Constanţa, prin intermediul unui SMS că va veni mâine în ţară. „Vin mâine la Bucureşti“ a fost răspunsul lui Nicuşor Constantinescu.

UPDATE

„Vin nesilit de nimeni acasă, mâine, joi 6 noiembrie, la București, ora 12.00. Statele Unite au respins cererea de extrădare a mea, eu am renunțat la radioterapie, diminuându-mi șansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostată. Am decis să stopez minciunile DNA care susțin că am fugit din România!“, a fost mesajul transmis de Constantinescu în seara de miercuri. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii