Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Dosar de Politician. Script-ul complet al emisiunii B1 Care este legătura dintre banii Consiliului Judeţean Constanţa şi firmele clanului Mazăre (video)

ro

24 Feb, 2015 18:18 2649 Marime text
Jurnalistul Silviu Mănăstire a vorbit azi, în emisiunea ”Dosar de politician” despre legătura dintre banii Consiliului judeţean Constanţa şi firmele clanului Mazăre. Redăm mai jos, script-ul complet prezentat de Silviu Mănăstire.

“Comedia judiciară a baronului Nicuşor Constatninescu se apropie de final. Bolnav închipuit sau grav bolnav, nimeni nu ştie exact, președintele «de județ» de la Constanța a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii îl vâneaza de doi ani, dar în sfârșit au reușit să obțină dovezi clare că baronul Nicușor a «sifonat» banii județului Constanța în interes propriu. Adică a furat şi el, ca tot baronul de omenie. Personal, mă amuză modul în care Nicuşor Constantinescu urlă, ţipă şi zgârie la adresa DNA.

În paranteză fie spus, omul are acasă două dulapuri de armament şi muniţie. Nicuşor face scandal şi nu vrea să meargă în linişte la puşcărie ca toţi ceilalţi baroni care s-au împăcat cu soarta crudă.

Revenind la lucruri serioase, ultimele informații din dosarul lui Constantinescu explică metoda prin care gruparea Mazăre a reușit să controleze timp de 15 ani județul Constanța.

În primul rând, Mazăre, Constantinescu și Strutinsky (omul de bani al clanului, aflat și el în pușcărie) au pus mâna pe toată presa din județ. Apoi au preluat toate spațiile publicitare din Constanța.

Orice politician care voia să candideze la primărie sau la consiliul județean era linșat în media controlată de clanul Mazăre. Fără voia clanului nu poți pune afișe în oraș. Singura variantă să faci politică la Constanța împotriva lor era să umbli din ușă în ușă. Însă, dacă insistai mult, te puteai trezi că interlopii te aleargă cu ciomegele prin Constanţa.

Alți politicieni din opoziție, mai vocali, au fost cooptați în afacerile clanului Mazăre. Așa că, la Constanța s-a închegat o adevărată frăție politică-mafiotă între PSD, PDL și PNL. Procurorii au descoperit ceea ce toată lumea din Constanța știe, anume că trustul de presă al clanului Mazăre, format din ziarul Telegraf și televiziunea Neptun TV, era finanțat din banii Consiliului Județean. Începând din anul 2009, Constantinescu a plătit  circa 7 milioane de euro direct către trustul său de presă. La fel a procedat şi Radu Mazăre cu banii de publicitate ai Primăriei Constanţa. Trustul de presă era controlat de Sorin Strutinsky, poreclit «Struţul», partenerul de afaceri de 20 de ani al lui Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Aşadar, vorbim de un conflict de interese cât se poate de evident.

O altă metodă de «sifonat» banii instituţiei pe care o conducea era sponsorizarea echipelor sportive din Constanţa şi a mai multor fundaţii. Banii plecau de la Consiliul Judeţean către Direcţia Judeţeană de Sport, de acolo se plăteau diverse servicii de cazare şi masă către hotelul Flora din Mamaia. Acest hotel Flora aparţine baronului Constantinescu. Cu alte cuvinte, echipele de handbal şi de volei ale judeţului Constanţa erau sponsorizate cu milioane de euro cu pixul baronului Nicuşor, iar apoi echipele îi plăteau acestuia bani prin hotelul Flora. O schemă deloc ingenioasă, zic eu.

Pe parcursul investigaţiei, anchetatorii au descoperit şi una dintre persoanele cheie din clanul Mazăre. Este vorba de Gina Hortolomei, contabila neoficială a grupării Mazăre. Gina Hortolomei este de 15 ani «creierul financiar» al clanului Mazăre şi se ocupă oficial de administrarea parcului de distracţii Aqua Magic din Mamaia. Şi către acest parc de distracţie au fost plătiţi bani publici.
 
Un alt personaj cheie al reţelei de la Constanţa este Cristian Zgabercea, prietenul baronului Constantinescu. După ce PSD a venit la putere în 2012, acest Zgabercea a fost impus ca director de programe al Televiziunii Române. Zgabercea este cel mai puternic şef din TVR şi a condus înainte Direcţia Judeţeană de Cultură din Constanţa. Această Direcţie primea bani de la CJ Constanţa pentru a organiza diverse evenimente, printre care Festivalul de Muzică Mamaia sau Festivalul Callatis.
 
Banii, de ordinul milioanelor de euro ajungeau în final în fondurile unor ONG-uri: Fundaţia Culturală Thalia sau Fundaţia Fantasio. De aici, banii erau scoşi la sacoşă.
 
Probabil vă întrebaţi cine a protejat această grupare Mazăre timp de 20 de ani. Aflat în puşcărie, baronul Nicuşor va putea face lumină prin nişte denunţuri generoase şi foarte sincere.”


Sursa text: b1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii