Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Cetăţean sirian, comandant de navă, reţinut la Constanţa pentru contrabandă cu ţigări

ro

24 Oct, 2014 13:40 2228 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au iniţiat, la începutul acestei luni, un complex de măsuri informativ-operative, în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în contrabanda cu ţigări, coordonată de cetăţeanul sirian Abdul R., în vârstă de 51 ani, comandant al unei motonave, transmite Biroul de presă al Gărzii de Coastă.
 
În urma monitorizării s-a stabilit că cetăţeanul sirian achiziţiona ţigări de contrabandă din Istanbul şi le aducea în Portul Constanţa, de unde erau preluate de doi cetăţeni români, angajaţi ai unei societăţi comerciale. Poliţiştii de frontieră au extins verificările şi au stabilit faptul că românii vindeau apoi ţigările într-o piaţă din Constanţa, pentru a obţine profit.
 
Astfel, în data de 20.10.2014, când nava Rania H a intrat în Portul Constanţa, s-a procedat la supravegherea activităţii comandantului navei şi a persoanelor suspecte. În data de 22.10.2014, în urma documentării activităţii infracţionale a celor în cauză, anchetatorii au efectuat percheziţii în cinci locuri din municipiul Constanţa, fiind descoperită cantitatea totală de 45.440 ţigarete. La reşedinţa comandantul motonavei au fost depistaţi doi cetăţeni sirieni, M.A., de 38 ani şi M.H. de 32 ani, care nu deţineau documente legale de intrare în România.
 
Comandantul navei a fost reţinut pentru 24 de ore pe baza ordonanţei emise de procuror. Prejudiciul cauzat statului prin punerea în vânzare a ţigaretelor de contrabandă descoperite a fost calculat la 250.000 lei.

Poliţiştii de frontieră au cooperat în acţiune cu ofiţeri din cadrul Serviciului Imigrări Constanţa şi ofiţeri specializaţi din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

UPDATE ora 14.11

Iată comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa referitor la acest caz:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, împreună cu  lucrătorii de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, cu suportul tehnic și informativ al Departamentului de Informații și Protecție Internă, în data de 22.10.2014 au descoperit și ridicat cantitatea de 40.440 țigarete,  marca FAST  RED, nemarcate fiscal, introduse pe teritoriul României de către inculpatul HASAN M ABDUL RAHMAN, cetățean sirian, comandantul M/N RANIA H, sub pavilion Togo, prin eludarea plății taxelor vamale, a accizei și TVA-ului, țigările fiind procurate de pe teritoriul Turciei în vederea comercializării pe raza municipiului Constanța, în special în Piața Abator, cunoscându-se că ele provin din contrabandă.
 
         În cauză mai sunt cercetați alți 2 inculpați, cetățeni români, pentru comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări, având în vedere că în autoturismele acestora au fost descoperite cantități de câte 20.000 țigarete, aceeași marcă, cu același cod de bare, iar la unul dintre ei și cantitatea de 5.000 țigarete marca L.M.
 
         Prin activitatea de contrabandă a inculpaților s-a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 22.216 lei, pentru recuperarea căruia au fost luate măsuri asiguratorii.
 
         În cursul cercetărilor efectuate în cauză și în baza datelor deținute, în ziua de 22.10.2014, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Gărzii de Coastă  i-au depistat pe cetăţenii sirieni de naționalitate kurdă, suspecţii ALSAYED MONIR şi HAMID MAHMOUD, pe strada Făgetului din municipiul Constanța, că şed ilegal în România, aceștia fiind cercetați pentru comiterea infracțiunii de trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
 
         Din probele administrate în cauză s-a stabilit că cei doi transfugi au intrat în mod separat în România, din Bulgaria, în luna octombrie 2014, fiind victimele infracţiunii de trafic de migranţi – faptă săvârşită de cetăţeni străini neidentificați.  
 
Ajungând pe raza municipiului Constanţa, transfugii HAMID MAHMOUD şi ALSAYED MONIR l-au contactat pe inculpatul HASAN M ABDUL RAHMAN, cetăţean sirian, conaţional, care le-au facilitat şederea ilegală în România, cunoscând că sunt victimele infracţiunii de trafic de migranţi, găzduindu-i într-un apartament cu 5 camere, situat în mun. Constanţa, pentru care inculpatul a încheiat un contract de comodat cu proprietarul acestuia, pe o durată de 4 ani, începând cu luna decembrie 2013, în schimbul  obţinerii unui folos patrimonial şi nicidecum în interesul său personal, întrucât la percheziția domiciliară efectuată în locația respectivă, nu au fost descoperite bunuri aparținând inculpatului.
 
         Având în vedere gravitatea faptelor comise de inculpatul HASAN M ABDUL RAHMAN, la data de 23.10.2014 s-a dispus față de acesta măsura reținerii pe o durată de 24 ore, fiind prezentat în ziua de 24.10.2014 la Judecătoria Constanța, cu propunerea de arestare preventivă.         
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii