Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Anchete interne la Poliţie şi Jandarmerie Doi turişti susţin că au fost bătuţi în sediul Poliţiei din Costineşti

ro

01 Aug, 2014 12:29 3774 Marime text
Doi turişti, din Braşov şi Argeş reclamă că ar fi fost bătuţi în sediul postului de Poliţie din Costineşti.  

Un bărbat din Argeş, în vârstă de 30 de ani, aflat în stare de ebrietate, conform reprezentanţilor Poliţiei constănţene, a devenit recalcitrant în momentul în care un echipaj al Ambulanţei a încercat să îi acorde primul ajutor prietenei sale, aflată aproape în comă alcoolică. Surse din cadrul IPJ Constanţa spun că o patrulă formată dintr-un poliţist şi un jandarm l-au imobilizat şi, imediat, încătuşat. Apoi a fost dus la sediul Poliţiei din Costineşti. La fel a păţit un tânăr din Braşov, care ar fi vociferat în apărarea primului. Şi el a ajuns la Poliţie.
 
Amândoi au reclamat faptul că au fost bătuţi de jandarmi şi poliţişti în sediul poliţiei, deşi ei nu au fost duşi împreună la Poliţie.

Cert este, deocamdată, doar faptul că unul dintre ei  s-a prezentat, azi, la Serviciul de Medicină Legală Constanţa şi le solicită specialiştilor să îi emită un certificat medical care să confirme leziunile suferite. În paralel,  atât la nivelul IPJ Constanţa, cât şi al Grupării Mobile de Jandarmi "Tomis" au fost declanşate anchete interne care vor stabili dacă oamenii legii au acţionat cum trebuie.

Iată comunicatul de presă, integral, remis în această cauză de Asociaţia “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”:

Grav abuz al Jandarmeriei si Politiei Romane

 
Un tanar de 19 are o coasta fracturata si alte leziuni in urma unei batai incasate de la un Jandarm , in prezenta agentului de Politie A.S. Radu Marian,  la Postul de Politie al Statiunii Costinesti.

In dimineata zilei de 31.07.2014, la ora 5.40, tanarul Rus Robert-Eduard, din Brasov, aflat in vacanta la Costinesti, in timp ce iesea din clubul Max, a trecut pe langa un grup care asista la acordarea ingrijirilor medicale unei tinere care era intinsa pe trotuar. La un moment dat s-au auzit niste vociferari la adresa politistilor si jandarmilor aflati in misiune. La scurt timp jandarmii aflati la fata locului au intervenit in forta pentru a retine persoanele tulburente, dar acestea au fugit. Printre cei care nu au obstructionat cu nimic activitatea organelor de ordine publica se afla si tanarul din Brasov, care a fost retinut abuziv, cu folosirea unei forte disproportionate, bruscat, urcat in autoturismul Politiei si dus la sediul Sectiei de Politie Costinesti.
 
Faptele foarte grave s-au petrecut in sediul de Politie al statiunii Costinesti, unde, imediat dupa intrare, unul din jandarmi a devenit foarte agresiv, i-a preluat telefonul mobil, a indepartat bateria acestuia, pentru a nu risca sa fie surprins de vreo filmare, si, in timp ce tanarul se asezase pe un scaun pentru a citi procesul verbal, jandarmul l-a lovit cu palma l-a doborat la podea, a continuat sa-l loveasca violent aproximativ 30 de secunde, dupa care a parasit brusc incaperea.
 
La scurta vreme a venit un alt lucrator de politie care l-a amenintat cu pumnul obligandu-l sa semneze procesul verbal.
La toate aceste agresiuni a asistat pasiv Agentul Sef Radu Marian, cel care a aplicat o sanctiune contraventionala neintemeiata, in valoare de 3000 lei, pentru niste presupuse fapte pe care tanarul nu le-a savarsit.
Unul dintre colegii care a asistat la retinerea si bruscarea lui Robert Rus de catre Jandarmi si Politie a sunat la numarul unic de urgenta 112 si a semnalat comportamentul abuziv al organelor de ordine, a indicat ca, din informatiile primite de la vanzatorii tarabelor aflate in zona, practica Politiei Costinesti in asemenea situatii este de a utiliza violenta fizica, a solicitat sa se ia masuri pentru prevenirea unor asemenea abuzuri, dar a fost redirectionat tot catre Politia din Costinesti, care i-a comunicat sa puna capat apelului, deoarece tine linia de urgenta ocupata fara motiv.
 
Urmare a acestui regretabil incident, Rus Rober-Eduard are coasta C8 fracturata , precum si alte contuzii, conform unei prime evaluari medicale la Spitalul din Mangalia, urmand ca astazi sa fie consultat la Laboratorul de Medicina Legala Constanta.
 
Consideram ca agresarea fizica a unei persoane intr-o sectie de Politie din Romania, in asa fel incat chiar si viata sa-i fie pusa in pericol (o coasta fracturata poate perfora un organ intern sau atinge un nerv), este un fapt extrem de grav si ca trebuie stopate aceste practici abuzive, deloc singulare, ale Jandarmeriei si Politiei Romane.
 
Daca organul de ordine publica devine un organ de represiune si agresiune, inseamna ca siguranta si increderea in institutiile statului roman sunt in mare pericol.
Rugam presa sa informeze opinia publica despre acest incident, in asa fel incat lucratorilor cu tendinte de huliganism din cadrul Jandarmeriei si Politiei Romane sa li se inhibe aceste practici scandaloase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vlad 16 Oct, 2014 13:54 Va rog sa distribuiti mai departe acest abuz facut de jandarmerie. Este de nedescris! http://epochtimes.ro/news/vizita-vicepremierului-chinei-da-statul-de-drept-peste-cap-un-practicant-%20falun-gong-luat-cu-forta-din-fata-guvernului-in-timp-ce-era-intervievat-video---223831