Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Acuzaţii grave, privind alegerea rectorului UMC. Florin Iordănoaia - „Procesul electoral a fost viciat grav prin încălcarea legii“

ro

08 Mar, 2016 14:38 3709 Marime text
 
 
Pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa s-a primit o sesizare, semnată de şef lucrări dr. Iordănoaia Florin de la Universitatea Maritimă din Constanţa, cu privire la situaţia alegerii Rectorului în Universitatea Maritimă din Constanţa.

„Vineri 11.03.2016 se vor desfăşura alegerile pentru funcţia de Rector. În cursa pentru conducerea UMC în următorii 4 ani s-au înscris actualul Rector Prof. Univ. Dr. Ing. Violeta Ciucur, Conf. Univ. Dr. Ghiorghe Bătrînca şi Prorector Prof. Univ. Dr. Ing. Cornel Panait.

Candidatura d-lui Cornel Panait, fost rector în perioada 2004-2012 şi prorector din anul 2012 pînă în prezent, pentru cel de-al treilea mandat, este ilegală, încalcă Legea nr. 1/2011, art. 213, care prevede că „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Dl. Panait a ocupat funcţia de rector două mandate complete, nu a a avut întreruperi aşa că participarea sa la alegeri este ilegală. În plus la data de 25.03.2016 acesta împlineşte vâsta de 65 de ani şi ar trebui să iasă la pensie.

Procesul electoral din UMC a fost viciat grav prin încălcarea legii, nu au fost respectate termenele legale de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru toate funcţiile de conducere, pentru Consiliile Profesorale ale Facultăţilor şi pentru Senatul UMC.

În urma sesizărilor pe care le-am făcut şi a depunerii unui memoriu scris de către dl. Bătrînca, a fost modificată doar data alegerii rectorului, care va fi vineri 11.03.2016. Dar celelealte termene nu au fost modificate. În plus, în caz de balotaj, reluarea votului se va face sîmbătă 12.03.2016. Imediat, luni 14.03.2016, se vor trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale documentele pentru validarea alegerii rectorului.

Astfel se speră ca în cazul alegerii d-lui Panait, acesta să fie validat înainte de data pensionării. În acest moment dl. Panait este singurul rector din ţară care candidează a treia oară şi mai ales cu două săptămîni înaintea pensionării. Consider că participarea sa la aceste alegeri duce democraţia universitară în desuetitudine, într-o zonă periculoasă, dictatorială. Aceasta este asemănătoare cu situaţia din Rusia „două mandate Putin, unul Medvedev, încă două Putin şi tot aşa pînă în anul 2035!”, dar acolo Constituţia permite aşa ceva.

Am solicitat d-lui Panait să renunţe la această candidatură, în afara încălcării legii şi pentru următoarele motive: a creat un regim dictatorial în relaţiile cu colegii, cadre didactice şi personal administrativ. A ameninţat, a pedepsit şi a încălcat demnitatea umană a multor colegi, profesori şi personal administrativ. Ceea ce nu se încadrează în etica universitară şi duce managementul universitar înspre cel al unui SRL, în care Rectorul-Patron este stăpîn absolut. A blocat posturile pentru avansarea în funcţiile didactice pentru un număr mare de cadre didactice, care doreau să avanseze la gradele didactice de conferenţiar universitar şi profesor universitar.

A favorizat pentru avansarea pe post, un număr mic de cadre didactice, doar dintre cei care fac parte din echipa sa de susţinători. A adus la UMC o serie de persoane din afară şi a influenţat comisiile pentru angajarea unor persoane care nu îndeplineau condiţiile legii.

A cheltuit foarte mulţi bani pentru achiziţii publice foarte scumpe, adică au fost achiziţionate obiecte sau servicii ieftine, cumpărate prin aşa-zise „licitaţii publice”, dar în care preţurile au fost de cca. 3-4 ori mai mari decît cele de pe piaţă. În acest fel s-au risipit resursele financiare ale UMC, multe milioane de lei.

A făcut o serie de „manevre financiare” cu Colegiul Nautic al Fundaţiei Universitare „Black Sea”, care a desfăşurat cursuri şi seminarii în spaţiile UMC, fără să plătească o chirie adecvată. În cca. 3 ani a plătit o chirie modică de 1200 lei. A stricat imaginea UMC prin implicarea în diferite scandaluri de presă legate de:  administrarea bazei sportive „Hidrotehnica”, preluată de la Consilul Judeţean în anul 2012, a finanţării ilegale a Clubului Sportiv Universitar „Neptun” (aflat în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, dar unde dl. Panait este preşedinte), s-a implicat în administrarea banilor studenţilor nigerieni, care au sesizat anumite nereguli şi au protestat pentru schimbarea situaţiei lor.

Menţionez că UMC nu administrează banii studenţilor nigerieni, ci Fundaţia Universitară „Black Sea”, al cărui preşedinte este dl. Panait. UMC încasează doar taxa de şcolarizare. Pentru toate acestea consider că este ilegală candidatura d-lui Panait Cornel şi îi solicit în mod public să renunţe la ea, să nu se mai implice în conducerea UMC şi săiasă la pensie în termenul legal.

De asemenea, menţionez că am sesizat instituţiile statului pentru a efectua cercetări în privinţa celor afirmate şi pe care le susţin cu dovezi legale“, se spune in sesizarea şef Lucrări Dr. Iordănoaia Florin de la Universitatea Maritimă din Constanţa.

Reacţia lui Cornel Panait
 
„Deocamdată suntem trei oameni în competiţa pentru desemnarea rectorului. Şi vom vedea dacă toţi trei rămân în competiţie. În momentul în care am depus candidatura pentru alegeri, candidatura a fost validată de Comisia Electorală Centrală, care are în componenţă şi un jurist. Un alt coleg, agreat de dl. Iordănoaia Florin, şi anume Ghiorghe Bătrînca, a făcut o plângere prealabilă la universitate, plângere la care jurista i-a răspuns. Ulterior, dl. Bătrînca a făcut alte două dosare în contencios administrativ. Aceste două dosare încă nu sunt soluţionate. Deci, până la acest moment, singurii care consideră că legea este înclăcată prin candidatura mea sunt dl. Iordănoaia şi susţinătorii să“, a declarat Cormel Panait.

Amănunte în ediţia de mâine a cotidianului ZIUA de Constanta.
.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 09 Mar, 2016 21:37 sa se faca publice banii cu care ii plateste panait pe cei din comisia electorala de care vorbeste si, in special situatia juristului : varsta, studii, experienta, venituri de la umc / fundatii
  • radu 09 Mar, 2016 21:32 de ce nu se depun declaratii de avere la umc ? sa se vada cine sunt cei din gasca cu care se conduce tarlaua ! sa vada toata lumea cine si cu cat e platit, din ce bani, in functie de ce criterii si pentru ce, concret ! pai nici la universitati de renume din vest profesorii nici nu viseaza la salariile pe care le incaseaza capabili ca panait si ciracii ! curtea de conturi, inspectia economica, procuratura nu-s curioase de felul in care sunt cheltuiti banii publici ? cum adica sa gestioneze banii nigerienilor o fundatie ? ei nu-s bani publici ? daca esti sef si la umc si la fundatia respectiva nu e incomparibilitate ? cum de se face ca banii nigerienilor ajung prin fundatie la hotelul lui mazare, care il face pe panait mare consilier pesedist si membru in ca-uri ? fundatia cheltuie banii tot in regim de institutie publica , prin concursuri / licitatii ? de ce are nevoie umc de fundatii, ca reiese din material ca e vorba doar de niste capuse ?
  • andrei 08 Mar, 2016 17:19 panait e disperat ....i s-a infundat