Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 1. Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, sub urmărire penală

ro

04 Dec, 2015 12:26 3445 Marime text
În dosarul penal mediatizat prin comunicatul 1316/VIII/3 din  24 iulie 2015, privind suspiciuni de fapte de corupţie săvârşite de Niculae Ioan, patronul grupului SC Interagro SA, de Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte Consiliu Judeţean Brăila şi de alte persoane, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus extinderea urmăririi penale față de suspecții:
 
Baaklini Said, reprezentantul firmei LIBAROM AGRI, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală şi  spălare de bani;
 
Sharif Mohammad Rajef, reprezentantul MIKE TRAIDING (dat în urmărire internaţională) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  complicitate la evaziune fiscală şi  spălare de bani.
 
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.


Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.
 
În afara acestor aspecte care au făcut obiectul mediatizării prin comunicatul  1316/VIII/3 din  24 iulie 2015, pe parcursul efectuării actelor de urmărire penală, au rezultat date suplimentare prin care s-au constatat fapte noi şi date cu privire la participarea unor alte persoane, după cum urmează:
 
În cursul lunii martie 2009, suspectul Said Baaklini a contactat și a promis unei persoane care ocupa o funcție de decizie într-un minister  că, în cazul în care va realiza intervenţiile şi demersurile necesare astfel încât să fie adoptat un proiect de hotărâre de guvern ce avea ca scop subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte din producţie internă, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumătate de miliard de euro lui Ioan Niculae, patronul INTERAGRO, acesta din urmă îi va da, prin intermediul lui Said Baaklini, înaltului funcţionar, suma de 3.000.000 euro.
 
În urma efectuării urmării penale, s-a stabilit că acţiunile iniţiate şi coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenţa unor tranzacţii comerciale între INTERAGRO şi LIBAROM, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentanţii firmelor implicate în acest circuit infracţional, mai precis Said Baaklini – reprezentantul LIBAROM AGRI şi Rajef Sharif Mohammad – reprezentantul MIKE TRAIDING.
 
Suspectului Said Baaklini i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE 1, ora 12.43
 
Precizăm că omul de afaceri Said Baaklini, pus acum sub urmărire penală, a mai fost trimis în judecată, din greşeală, în dosarul „UCM Reşiţa”. După cum arătam şi în ediţiile trecute, în acest dosar au fost trimişi în judecată, din greşeală, atât fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Eugen Bogatu, cât şi Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa. 

Citeşte şi Bogatu şi Baaklini, inculpaţi din greşeală. SUP pentru Banias: Sentinţe definitive în ultima parte a dosarului UCM Reşiţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Firanescu 04 Dec, 2015 15:18 Doamneee !!!! Cum este posibil sa ii trimiti din greseala in judecata ori procurorii sunt tampiti ori judecatorii au luat spaga, cand lucrurile sunt atat de clare Bogatu a ordonat lui Valsan sa I dea tot concursul ca motoarele in cauza sa efectueze formalitatile vamale pt a pleca cat mai repede nava din port unde ulterior in baza delclaratie vamale de export urmau sa incaseze TVA. , care TVA se Rica la o valoare estimativa de 50 mil euro...!!!!!???? Si acum intrebam oare judecatorii sunt regula ore nu cumva au fost sensibilizati cu ceva sume in euro pt a da o asemenea sentinta...