Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un sat medieval abandonat a devenit sat ecologic autosuficient... (video)

ro

07 Feb, 2016 20:16 1675 Marime text
Poate că unii dintre dumneavoastră ați visat să vă stabiliți să vă stabiliți undeva la țară, sau într-o zonă de munte, unde este aerul curat. Dar probabil că puțini dintre dumneavoastră s-au gândit să se mute într-un sat abandonat pe care să-l repună pe picioare. În Spania, există mii de sate abandonate, cele mai multe datând din Evul Mediu. Câteva zeci de sate din Spania sunt acum așa-numite ”ecoaldeas”, adică sate ecologice.
 
Prin 1980, câțiva localnici au redescoperit satul Lakabe și s-au apucat să-l reconstruiască. La acea vreme nu existau drumuri care să lege așezarea de civilizație, așa că au cărat materialele de construcție cu căruța. Nici electricitate nu exista, așa că, pentru o vreme noii locuitori au trăit numai cu lumânări și lămpi pe gaz.
 
În primii ani, noii locuitori au supraviețuit comercializând o parte din recoltele lor sau lucrând în așezările vecine, unde reparau case, după care își foloseau abilitățile proaspăt asimilate în propriul sat. În timp, au construit o brutărie și au început să vândă pâine prin apropiere. Astăzi, satul s-a dezvoltat și are o administrație eficientă, încât localnicii nu mai au nevoie să lucreze în afara propriei așezări.
 
Locuitorii satului au, totuși, un stil de viață destul de auster, care le permite să își reducă toate costurile la minim. De exemplu, orășelul Lakabe are autonomie energetică, prin intermediul morilor de vânt, al panourilor solare și al unei turbine cu apă. În circa 30 de ani, a devenit o așezare ecologică 100% autosuficientă.
 
Modul în care au pus așezarea pe picioare le-a adus faima, astfel că localnicii au deja o listă de așteptare cu mulți alții care doresc să li se alăture. Cu toate astea, localnicii din Lakabe le recomandă doritorilor să creeze mai degrabă o așezare similară în nenumăratele sate abandonate.
 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii