Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un psiholog dă de pământ cu Patriarhul Daniel

ro

05 Nov, 2015 08:49 3188 Marime text
Preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, psihologul Dan Ivănescu, critică dur declaraţia Patriarhului Daniel, conform căreia psihologia împreună cu satanismul sunt pericole pentru societatea contemporană: “Declaraţia Patriarhului vine într-un context social foarte sensibil şi este o dovadă de primitivism din partea domniei sale să pui pe acelaşi palier psihologia cu magia, vrăjitoria şi satanismul. Este cu atât mai strigătoare la cer această declaraţie, cu cât psihologia este o ştiinţă foarte respectată peste tot pe planetă, care acordă premii internaţionale şi organizează conferinţe şi congrese naţionale şi internaţionale, iar facultăţile de psihologie scot anual foarte mulţi specialişti de care societatea are nevoie. Nu pot cataloga această declaraţie decât în sensul primitivismului şi îi cer Patriarhului să adreseze scuze breslei din care fac parte, deoarece nu merită acest tratament gratuit. Psihologii nu au fost niciodată în război cu biserica, dimpotrivă”.
Totodată, Ivănescu reaminteşte Patriarhului că reprezintă cel mai bun exponat al concepţiei individualist-materialistă despre viaţă, iar acest lucru îl demonstrează la fiecare apariţie publică, prin modul opulent de a se îmbracă, prin maşină foarte scumpă pe care o conduce şi prin toate beneficiile oferite de statul roman: “Aceste beneficii de care se bucură Preafericitul Daniel sunt plătite din banii contribuabililor români, printre care se numără şi psihologii. Consider că este un gest ipocrit să compari o ştiinţă recunoscută peste tot pe planetă cu satanismul, magia şi vrăjitoria, dar în acelaşi timp să te bucuri de banii pe care îi produce această ştiinţă în economia de piaţă”.
Cu toate acestea, specialistul consideră că declaraţia Patriarhului nu ar trebui extrapolată la nivel de Biserica Ortodoxă Română, chiar dacă acesta este şeful instituţiei şi subliniază că, în decursul carierei de psiholog, a colaborat şi colaborează foarte bine cu preoţi cu har, care îşi ajută semenii atât cât pot ei de bine, în orice condiţie şi în orice loc, nu doar în cadrul bisericii. 


Sursa foto: 7est.ro (psiholog)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii