Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un poliţist de frontieră şi un vameş, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

ro

22 Oct, 2014 16:56 1493 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Matei Cristian Flaviu, funcționar public în cadrul Biroului Vamal Moravița, la data faptelor și Darie Răzvan Nicu, agent de poliție de frontieră, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
- abuz în serviciu (2 acte materiale),
- complicitate la contrabandă (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În noaptea de 05/06 aprilie 2014, inculpații Matei Cristian Flaviu și Darie Răzvan Nicu, fiind planificați să-și desfășoare serviciul în PTF Moravița, pe sensul de intrare în țară, au permis, în mod deliberat, intrarea în România, a două autoturisme încărcate cu țigări de contrabandă.
Acest lucru s-a realizat fără ca autoturismele să fie oprite în dreptul inscripției ”STOP”, fiind astfel ocolit sistemul automat pentru citirea plăcuţelor de înmatriculare (ANPR). Ulterior, nu a fost efectuat controlul vamal și nici nu s-au înregistrat în fişele de evidenţă ale autoturismelor datele de identificare ale acestora (în formularul intitulat „Fişa de evidenţă auto”, lucrătorul vamal trebuie să menţioneze toate autovehiculele care intră în ţară, felul autovehiculului, modalitatea de efectuare a controlului ş.a.).

La data de 06 aprilie 2014, în urma efectuării unor percheziții domiciliare, au fost descoperite cele două autoturisme, în interiorul lor fiind găsită cantitatea de 41.124 pachete de țigări. Pentru această cantitate de țigări, cuantumul prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neplata taxelor vamale, accizelor şi TVA este de 473.720 lei. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil și a unui teren intravilan, ambele aparținând inculpatului Matei Cristian Flaviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii